Tinerii români demonstrează o instabilitate accentuată pe piața muncii, schimbându-și locul de muncă la intervale foarte scurte, conform unui nou studiu. Datele arată că durata medie de angajare pentru tineri este de doar patru luni, iar până la vârsta de 25 de ani, majoritatea au deja șase locuri de muncă trecute în CV.

Experții în resurse umane atribuie această tendință lipsei de consiliere profesională în sistemul educațional românesc. „Tinerii au nevoie de consiliere profesională încă de pe băncile școlii, o activitate care în România există doar la nivel teoretic”, subliniază specialiștii din domeniu, potrivit TVR Info.

Generația Z are așteptări ridicate de la angajatori, dincolo de pachetul salarial. Un expert în domeniu explică: „Așteptările tinerilor de la locul de muncă, dincolo de zona salarială, sunt legate de oportunitatea de a avansa în carieră destul de rapid. Asta înseamnă ca într-un orizont de 3 spre 4 ani de zile să ocupe o funcție de management, de middle management.”

Această situație creează provocări pentru angajatori, ducând la o creștere a vârstei medii a angajaților în multe companii din România peste 45 de ani.

Îngrijorător este și faptul că România se află în fruntea clasamentului Uniunii Europene în ceea ce privește procentul tinerilor care nu sunt încadrați profesional sau educațional. „Doi din 10 tineri, de la noi din țară, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, nu merg la școală, nu muncesc și nici nu urmează vreun curs de formare profesională, iar numărul lor crește an de an”, arată studiul.

Contrastul cu alte țări europene este semnificativ. De exemplu, în Țările de Jos, doar puțin peste 4% dintre tineri se află în această situație.

Aceste date subliniază necesitatea urgentă a implementării unor programe eficiente de consiliere profesională în școli și a unor politici care să faciliteze tranziția tinerilor de la educație la piața muncii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *