Generalul (r) Virgil Bălăceanu, un expert în securitate, a exprimat opinia că probabilitatea de a se produce un incident nuclear major la Centrala Zaporojie este foarte mică. Generalul român a comentat acuzațiile reciproce dintre Ucraina și Rusia cu privire la un posibil atac asupra centralei nucleare din Zaporojie.
Bălăceanu a subliniat într-un interviu acordat postului B1TV că este important să ne analizăm informațiile cu obiectivitate, deoarece suntem adesea influențați de propaganda de război și dezinformare. Referindu-se la acuzațiile ucrainene, el a menționat că rușii ar fi plasat explozibili pentru a simula un atac, însă susține că aceste lovituri nu ar putea afecta reactoarele centralei, având în vedere grosimea peretilor acestora.
„Noi suntem prea prinși în propaganda de război, suntem victimele planurilor de dezinformare – ca atare, ar trebui să analizăm un pic la rece inclusiv informația ucrainenilor, care ei menționează, da, rușii au pus explozibil, dar ca să simuleze un atac, lovituri, artilerie sau mai ales cu rachete ale ucrainenilor, atac care nu poate avea niciun efect asupra reactoarelor, care au pereții foarte groși”.
Expertul a explicat că nici loviturile nucleare tactice cu putere redusă nu ar putea provoca distrugeri semnificative. În schimb, dacă ar exista un incident care să conducă la eliberarea unui nor radioactiv, ambele părți ar fi contaminate, având un impact negativ asupra acțiunilor militare și asupra populației civile.
„Nu pot fi produse distrugeri nici prin lovituri nucleare tactice de putere foarte mică. Din acest punct de vedere, este greu să credem în crearea unui incident prin lovire cu mijloace de foc militare”.
Generalul Bălăceanu a subliniat că este puțin probabil ca cineva să provoace un incident care să își pună în pericol propria armată, populație și teritoriu. Cu toate acestea, el a menționat că nu poate exclude complet posibilitatea unui incident nuclear major, dar probabilitatea este extrem de mică.
„Pe de altă parte, dacă luăm în calcul scenariul de incident și de creare a unui nor radioactiv, ar fi contaminate ambele părți. Ar avea efect negativ asupra acțiunilor militare, indiferent dacă vorbim de contraofensiva ucraineană, probabil, în perspectivă, pentru că pe direcția Zaporojie – Melitopol sunt doar contraatacuri, sau vorbim de întărirea apărării, manevra de forțe și mijloace a rușilor pentru a întări apărarea pe direcțiile amenințate. Ca să nu mai vorbim de contaminarea populației”, a conchis generalul.
Leave a comment