Traian Băsescu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca soluție pentru crearea unui număr adecvat de militari, subliniind importanța securității naționale.

Fostul președinte al României explică necesitatea capacității de apărare autonomă timp de 45-60 de zile în cazul unei invazii, până la intervenția NATO.

În cazul unei invazii, ce înseamnă 2.000 de puşcaşi marini la Kogălniceanu şi 1.000 de militari străini la Cincu sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care îţi permită să rezişti 45 – 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta. Sigur, la summit-ul din Ţara Galilor din 2014 s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nici o forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Traian Băsescu marți seara la Digi24, transmite PsNews.

Băsescu critică reducerea cheltuielilor militare și subliniază implicațiile deciziei Curții Constituționale care elimină obligativitatea avizului CSAT privind bugetul Armatei, transferând responsabilitatea exclusiv către Guvern. Totodată, el își exprimă dezacordul față de această decizie care restrânge autoritatea președintelui ca comandant al Forțelor Armate, accentuând necesitatea alocării resurselor corespunzătoare în domeniul militar pentru securitatea națională. Băsescu a vorbit despre un premier trădător.

Aş spune că cei care au tot tăiat din bugetul Apărării şi eu pot să vă spun că a existat un CSAT în care am spus unui premier, că e vorba de trădare, dar asta peste 50 de ani când se vor deschide arhivele CSAT-ului. Trădare a însemnat tăierea cheltuielilor militare. Şi a mai venit şi Curtea Constituţională care a făcut un lucru. Preşedintele avea o pârghie. Bugetul trebuia să primească avizul CSAT-ului, în zonele instituţiilor de forţă, adică Armată, minister de interne, servicii de informaţii. În timpul domnului Ponta, Curtea Constituţională a stabilit că avizul CSAT este facultativ şi nu e obligatoriu să fie, nu e obligatoriu ca guvernul să ţină cont de avizul CSAT. În acel moment, autoritatea preşedintelui de comandant al Forţelor Armate s-a spulberat, pentru că în momentul de faţă toată responsabilitatea prin decizia Curţii Constituţionale a fost mutată la guvern. Deci preşedintele, deşi răspunde de securitate, e primul responsabil, nu mai are pârghia prin care să spună guvernului îmi pare rău România are nevoie de muniţie, de artilerie, pentru că nu avem, nu ne producem muniţia NATO. Preşedintele nu mai poate bloca bugetul acum pe motiv că guvernul nu a alocat suficiente resurse Armatei”, a mai afirmat Băsescu.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *