Tratamentul COVID cu antibiotice, când prescrierea acestora nu era justificată a determinat la mulți pacienți apariția unei bacterii rezistente care în unele cazuri a determinat și decesul. Este semnalul de alarmă tras de șefa Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă Radu.
Un număr impresionant de pacienţi a ajuns la spital cu infecţia bacteriană clostridium şi au existat şi decese din această cauză, susține medicul Florentina Ioniţă Radu, după ce mai multe antibiotice au fost administrate de medici unor pacienți în tratamentul COVID.
„Este momentul în care să ne dăm seama că antibioticele reprezintă de fapt, că pot reprezenta un pericol, că pot deveni o armă în mâna unor oameni neinstruiţi să spun aşa, unor soldaţi neinstruiţi ca să fiu din zona noastră militară, cred că trebuie să ne preocupe foarte tare. Sunt foarte mulţi colegi prezenţi aici în conferinţă care ştiu ce a însemnat numai în ultimii doi ani de pandemie faptul că a fost tratat covidul ca o infecţie, nu ştiu, nu virală.
Paleta de antibiotice care a fost administrată în această perioadă a determinat ca un număr foarte mare, chiar impresionant aş putea spune de pacienţi să se prezinte la spital cu infecţii de clostridium, pe care le-am putut gestiona foarte greu. Deci s-a ajuns să avem decese din cauza clostridiumului, ceea ce nu este normal să se întâmple în această perioadă.
Antibioticul în mâna unor persoane neavizate pe de o parte, sau unor medici care nu sunt instruiţi suficient, cred că ar trebui să ne preocupe foarte tare. Uneori antibioticul este considerat ca un colac de salvare, se spunea puţin mai devreme, că „dacă a plecat de la tine fără antibiotic înseamnă că nu eşti un medic bun”, a declarat marți într-o conferință de presă șefa Spitalului Militar Central, citată de B1TV.
Potrivit datelor oficiale, pentru marți au fost raportate 204 decese asociate COVID, din care 9 anterioare.
„Procentul celor care au nevoie de spitalizare, cei care sunt cu forme severe, este categoric incomparabil mai mic față de valul al patrulea. (…)
Totuși, eu cred că trebuie să discutăm de calea de mijloc. E o conviețuire, într-adevăr, dar vedeți că în aceste zile totuși avem un număr de decese care e mai mare față de media europeană, adică atenție tot ne trebuie.
Nu înseamnă că, dacă lucrurile arată mai echilibrat acum, nu ne gândim că următoarele două săptămâni încă vor presupune să fim prudenți. Trebuie luați toți factorii în calcul”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”