Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO și potențial candidat la alegerile prezidențiale din România, se confruntă cu scrutinul public privind trecutul familiei sale și legăturile acesteia cu regimul comunist.

Tatăl lui Mircea Geoană, Ioan Geoană, a fost un general în regimul comunist, deținând funcția de șef al Comandamentului Apărării Civile în momentul Revoluției din 1989. Potrivit istoricului Corvin Lupu, Ioan Geoană a jucat un rol controversat în acele momente cruciale, fiind „cel care l-a ținut pe Ceaușescu departe de Centrul de Comandă al Comandamentului Suprem, care controla toate forțele militare din țară.”

Cariera lui Mircea Geoană a cunoscut o ascensiune rapidă imediat după căderea regimului comunist. În 1991, la scurt timp după Revoluție, Geoană devenea director la Ministerul Afacerilor Externe, în timp ce majoritatea românilor se confruntau cu dificultăți economice severe, transmite PsNews.

Legăturile familiale cu regimul comunist se extind și la socrii lui Mircea Geoană. Ion Costea, socrul său, a condus timp de aproximativ două decenii fabrica de mobilă Heliade, care avea sarcina de a mobila și decora sediile PCR și palatele lui Nicolae Ceaușescu. Margareta Costea, soacra lui Geoană, a fost profesoară universitară în perioada comunistă și a avut privilegiul rar de a studia în Statele Unite, o oportunitate rezervată de obicei persoanelor considerate fidele regimului.

Traiectoria politică a lui Mircea Geoană a fost marcată de schimbări de loialitate. În 1997, s-a înscris în PNȚCD, distanțându-se de Ion Iliescu, pe care l-a numit „cancerul democrației românești”. Totuși, în 2000, odată cu revenirea la putere a PSD, Geoană s-a alăturat acestui partid, devenind vicepreședinte.

Probleme juridice au afectat și familia extinsă a lui Geoană. Ionuț Costea, cumnatul său, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. Ministerul Justiției a anunțat recent că Turcia a acceptat să-l extrădeze pe Costea, care a încercat să evite executarea pedepsei fugind din țară.

Aceste revelații despre trecutul familiei Geoană și legăturile sale cu regimul comunist ridică întrebări serioase despre candidatura sa pentru funcția de președinte al României.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *