Tulpina de coronavirus din Africa de Sud face ravagii în țara de origine. Virusul a suferit o mutație care îl face să se atașeze mult mai ușor de celulele umane. Cercetătorii care l-au descoperit au izolat varianta mutantă a virusului și o vor folosi pentru ajustarea vaccinurilor.

Boala nu este mai mortală, dar se răspândește mult mai ușor. O echipă a postului de televiziune CBS News a stat de vorbă cu cercetători din Africa de Sud, din laboratorul din Durban care analizează noua tulpină, apărută acolo, relatează Digi24.

Tulio de Oliveira, cercetător: „Credem cu putere că trecem printr-o nouă pandemie aici, cu această tulpină care nu doar că se transmite mult mai rapid, ci este și mai greu de neutralizat”.

Cercetătorul Tulio de Oliveira este cel care a descoperit tulpina de coronavirus după ce a observat o creștere a infectărilor în luna noiembrie. Spitalele din Africa de Sud sunt copleșite, pompele funebre supraaglomerate și cimitirele rămân fără locuri. Cercetătorii din acest stat au dezvoltat într-un laborator de maximă siguranță o cultură vie a tulpinii pentru a grăbi studiul.

Noua tulpină pare să aibă capacitatea de a reduce eficacitatea anticorpilor la oamenii infectați în primul val. Dar cu cât?

Cercetător: „De 10 ori dacă e să fim optimiști. Se poate să nu funcționeze deloc.”

Jurnalist CBS News: Adică nu s-ar produce niciun răspuns?

Cercetător: „Așa e.”

Acest lucru înseamnă că persoanele infectate în primul val ar putea avea o protecție mică față de noua tulpină. Și mai îngrijorător este faptul că noile vaccinuri ar putea fi mai puțin eficiente în privința mutației.

Tulio de Oliveira, cercetător: E limpede că am subestimat acest virus. Pe de altă parte, nu avem încă dovezi că vaccinurile ar fi ineficiente (n.r: asupra noii tulpini), așa că oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este soluție la pandemie.

Debora Patta, jurnalist CBS News: Aici, la laboratorul principal al țării, cercetătorii spun că imunitatea este doar o parte a problemei. Rezultatele privind eficacitatea vaccinurilor contra noii tulpini vor veni abia peste câteva săptămâni. În viitor, vaccinurile ar putea fi modificate din când în când pentru a proteja contra mutațiilor suferite de virus, așa cum se întâmplă cu vaccinurile anti-gripale”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *