Tulpina românească covid este în circulație, consideră medicii, care au de-a face cu pacienți care vin în stare relativ bună la spital, dar situația lor se înrăutățește brusc. Specialiștii se bazează pe observațiile din spitale și spun că apariția unei variante românești derivate din cea dominantă, Delta, este cauzată de rata mică de vaccinare și numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă.
Tulpina românească covid. Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a observat o modificare a stării pacienților care vin la urgențe cu simptome COVID. Dacă inițial starea este relativ bună, ea se înrăutățește brusc.
„Din nefericire, de mai bine de trei săptămâni, în cazul pacienților care se prezintă în triajul spitalului am observat, dacă la prezentare aveau nevoie de un necesar din punctul de vedere al oxigeno-terapiei, undeva între trei până la cinci litri de oxigen, într-un interval scurt, de până la câteva ore, necesarul de oxigen trebuia escaladat, ajungând până la 25 de litri de oxigen pe minut.
Este un tipar care se pare că îl întâlnim pe tot teritoriul României. Noi suntem cei care l-am semnalat. În momentul de față fiind centru universitar, suntem în curs de realizare a unei secvențieri a acestei noi tulpini, dacă există. Poate să fie aceeași tulpină Delta dar schimbându-și simptomatologia”, a spus medicul Florin Roșu, într-o emisiune B1TV.
Acesta a mai precizat că vom ști dacă vorbim despre o nouă tulpină abia după efectuarea secvențierilor:
„Până nu vom avea o secvențiere nu vom știm dacă e vorba despre o nouă tulpină. În ultimele săptămâni observăm o degradare accentuată a pacienților și o degradare rapidă într-un interval scurt de timp.
În cazul în care avem un răspuns pozitiv nu putem să spunem că e o tulpină autohtonă ci putem vorbi de o tulpină identificată la noi. Nu vom ști locul în care s-a întâmplat această modificare virală. Vom afla în jurul a două săptămâni”.