UE pregătește „nucleara” împotriva lui Orban: sabotarea economiei ungare dacă nu acceptă ajutorul pentru Ucraina. „Orban pune la cale o revoluție internă”
UE pregătește „nucleara” împotriva lui Orban: sabotarea economiei ungare dacă nu acceptă ajutorul pentru Ucraina. „Orban pune la cale o revoluție internă”

Uniunea Europeană se pregătește să lovească economia Ungariei, dacă premierul Orban își va menține poziția împotriva ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Diplomații europeni dau semne că „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei – eliminarea din procesul de vot la nivelul UE – nu mai e de neconceput în această situație.

După ani în șir în care Orban a fost tratat cu mănuși, europenii sunt pe cale să treacă la o abordare mai dură. Numai că asta comportă niște riscuri, iar lucrurile nu sunt tocmai clare, se arată într-o analiză Politico, preluată de B1TV.

În paralel, un document realizat de oficiali de la Bruxelles și ajuns în posesia Financial Times arată un plan al europenilor de a lovi economia Ungariei, dacă Orban se va opune ajutorului pentru Ucraina și la summitul din 1 februarie.

UE „schimbă foaia” cu Orban

După mai mulți ani în care l-au tratat cu mănuși, liderii europeni vor să schimbe foaia cu Viktor Orban, iar cinci diplomați au declarat, sub protecția anonimatului, că „opțiunea nucleară” nu mai e acum de neconceput. Aceasta presupune activarea Articolului 7 – cea mai gravă sancțiune politică luată împotriva unui stat membru UE, anume suspendarea dreptului său la vot în deciziile Uniunii.

În decembrie, Orban a blocat ajutorul UE pentru Ucraina – un gest pe placul lui Vladimir Putin – și a spus că ar fi dispus să ridice veto-ul doar dacă UE va dezgheța ajutorul financiar pentru țara sa, blocat din cauza nerespectării statului de drept în Ungaria.

Liderii europeni sunt sub presiune, în contextul în care soldații ucraineni rămân fără muniție, ajutorul american e și el blocat și există o temere că Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA de anul acesta.

Lucrurile, însă, nu sunt decise. Deocamdată nu se știe ce poziție va avea premierul slovac Robert Fico, reajuns la putere anul trecut, și el un apropiat al Rusiei.

De asemenea, unele guverne din Europa Centrală și de Est se tem să sancționeze astfel Ungaria de frică să nu ajungă în aceeași situație din cauza propriilor probleme legate de statul de drept.

În plus, există și riscul ca Ungaria să se răzbune și să se apropie mai mult de Rusia, îndepărtându-se de UE.

Săptămâna trecută, parlamentarul maghiar Balázs Hidvéghi, din partidul lui Orban, a transmis Bruxelles-ului: „Săpați groapa UE în acest fel. Treziți-vă și întoarceți-vă de pe această cale nebună”.

Jurnaliștii străini mai remarcă faptul că retorica anti-imigranți a lui Viktor Orban, atât de criticată în ultimii ani, se reflectă acum în pactul „istoric” privind migrația adoptat în decembrie. De asemenea, în Europa a intervenit o oboseală legată de război, fapt ce le convine lui Orban și Putin.

Orban pune la cale o revoluție internă”, a spus un alt oficial UE.

Ungaria nu a avut niciodată alternativă, niciodată nu a avut opțiunea de a părăsi UE. Și noi vom fi ultimul stat membru care va ține ultimul pilon când totul se va prăbuși”, a declarat Judit Varga, parlamentar ce ar putea conduce lista partidului Fidesz la europarlamentare, în contextul în care specialiștii remarcă faptul că extremiștii au schimbat tactica, iar acum vor să se impună din interiorul UE.

UE, planul sabotării economiei Ungariei

Între timp, un document redactat de oficiali de la Bruxelles și intrat în posesia Financial Times arată că UE are un plan să saboteze economia Ungariei, dacă Viktor Orban va continua să se opună ajutorului pentru Ucraina și la summitul din 1 februarie, informează Reuters.

Astfel, Bruxelles-ul are o strategie menită să lovească în moneda națională ungară și în imaginea ei în ochii investitorilor.

În documentul consultat de FT se mai arată că „în cazul în care nu se ajunge la un acord pe 1 februarie, ceilalți șefi de stat și de guvern vor spune explicit că, din cauza comportamentului neconstructiv premierului ungar, ei nu-și mai pot imagina” că fondurile UE vor mai ajunge la Budapesta.

Ministrul ungar al Afacerilor Europene, János Bóka, a declarat că Budapesta nu are informații despre un astfel de plan, dar Ungaria „nu va ceda presiunii”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *