Stocurile de obuze trebui să ajungă în Uniunea Europeană la un milion pe an, atât pentru aprovizionarea războiului din Ucraina, cât și pentru întărirea capacitaților de apărare ale țărilor membre. Comisia Europeană va propune miercuri, 3 mai, un plan prin care va stimula capacitatea de producție a muniției în Uniunea Europeană până la cifra avansată.

Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa”, a asigurat marţi comisarul pentru industrie Thierry Breton.

Propunerea este cea de-a treia din planul de acțiune care a fost aprobat la sfârșitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puțin un million de obuze de 155 mm Ucrainei și pentru refacerea stocurilor strategice a țărilor europene, transmite B1TV.

UE va pune la dispoziție 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. Astfel, va face posibilă cofinanțarea investițiilor producătorilor pentru a crește producția fabricilor din UE. 15 companii produc muniție în 11 state membre.

Aceşti producători „nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face”, potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unităţile principalilor producători de muniţie din UE. „Putem şi trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate”, a explicat el.

Ritmul actual nu susţine efortul de război al Ucrainei, care consumă mai mult decât produce UE”, a confirmat pentru AFP reprezentantul unui stat membru.

Trebuie reținut faptul că această propunere nu va răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregătește pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de forțele rusești. „Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre”, a insistat comisarul european.

Ucraina a primit aproape 40.000 de obuze

Țările europene au furnizat Ucrainei aproximativ 40.000 de obuze și peste o mie de rachete pentru armele lor de apărare antiaeriană și antitanc, de la apelul lui Zelenski din 9 februarie.

Aceste date corespund însă cererilor de rambursare depuse de statele membre şi nu reflectă realitatea aprovizionărilor acoperite de secretul militar.

Ar fi necesare fonduri de un miliard de euro pentru a rambursa o parte din muniţia cedată de statele membre din arsenalele lor. O a doua tranșă de un miliard de euro va fi folosit pentru a cofinanţa achiziţii comune de obuze de 155 mm pentru Ucraina. Comenzile vor fi plasare în septembrie la producătorii din UE și Norvegia.

Acești bani puși la dispoziție ar urma să ofere Uniunii Europene autonomie în producția de muniție și să crească capacitatea industriei de a răspunde la conflictele de mare intensitate, ca cel din Ucraina. „În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război”, a afirmat Thierry Breton.

De asemenea, și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, la Praga, măsuri pentru „accelerarea urgentă” a producţiei de muniţie în Uniunea Europeană, pentru țările membre, dar și pentru Ucraina. Von der Leyen va propune miercuri, la Bruxelles, „un regulament mai favorabil cu proceduri de autorizare mai rapidă”, a declarat von der Leyen după întâlnirea cu preşedintele ceh Petr Pavel.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *