Ultima oportunitate pentru România de a adera la spațiul Schengen în acest an este programată pentru Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie, a declarat europarlamentarul USR Vlad Gheorghe. Asta în condițiile în care oricum Germania, Austria au reintrodus controalele la frontieră și acum Italia cere suspendarea tratatului de liberă circulație Schengen, pe fondul creșterii amenințărilor teroriste.
Vlad Gheorghe crede că Olanda va schimba, cel mai probabil, poziția sa referitoare la aderarea Bulgariei la Schengen, ceea ce mărește șansele României de a se alătura spațiului european de liberă circulație în anul 2023, în condițiile opoziției constante a Austriei.
Vlad Gheorghe a subliniat importanța menținerii eforturilor diplomatice și a presiunii publice pentru a convinge Austria să nu mai blocheze extinderea spațiului Schengen. Conform declarațiilor sale, toate negocierile și dezbaterile oficiale din Parlamentul European au fost favorabile României, iar Comisia Europeană susține și ea aderarea țării noastre la Schengen.
Cu toate acestea, obstacolul rămâne Austria, care trebuie să fie izolată în Consiliul JAI, astfel încât România să primească în cele din urmă aprobarea aderării la Schengen.
„Presiunea pusă asupra Austriei ar fi uriașă și este puțin probabil ca guvernul lui Nehammer să mai poată continua de unul singur șarada migrației, tema electorală de anul trecut. Să nu uităm că la Sofia în acest moment funcționează un guvern nou, pro-european și care a început deja demersurile necesare în zona justiției.
Avem deci un indiciu credibil că analiza privind Bulgaria, solicitată din nou de către olandezi va fi una favorabilă – mai ales că atât vecinii de la sud de Dunăre, cât și România îndeplinesc deja criteriile Schengen de ani buni”, a afirmat Vlad Gheorghe, citat de B1TV.
Potrivit acestuia, România trebuie să continue eforturile diplomatice și presiunea publică pe toate canalele pentru ca Austria să nu se mai opună extinderii:
„În ceea ce privește Parlamentul European vă pot spune că absolut toate negocierile, discuțiile neoficiale și dezbaterile oficiale sunt favorabile României, dovada cea mai clară fiind rezoluția pe care am propus-o în plenul PE și care a fost votată în iulie cu o majoritate clară.
Opinia Comisiei Europene este aceeași – atât România, cât și Bulgaria trebuie să intre în Schengen – deci singura piesă care lipsește din puzzle este izolarea totală a Austriei, în așa fel încât la ultimul JAI din acest an să avem, în sfârșit, confirmarea aderării la Schengen, iar românii să înceapă 2024 fără cozile interminabile și umilitoare de la vămi”, a explicat Gheorghe.
Vlad Gheorghe a atras atenția că în mai multe țări ale Uniunii Europene vor apărea noi guverne, care ar putea sau nu să sprijine o accelerare a aderării României la spațiul Schengen.