Situația tensionată din regiunea Gaza rămâne neschimbată, cu puține perspective de îmbunătățire în urma ultimelor evenimente. Declarațiile oficialilor Hamas indică faptul că orice posibilitate de un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni este considerată acum improbabilă, în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu refuză condițiile impuse de gruparea militantă pentru a pune capăt ostilităților, inclusiv retragerea completă a Israelului din Gaza după conflict.

Netanyahu este sub presiunea publicului să negocieze și să asigure eliberarea ostaticilor, dar până acum rămâne ferm pe poziție, respingând termenii Hamas pe care îi numește „condiții de predare”. Tensiunile sunt amplificate de faptul că el și-a exprimat clar opoziția față de conceperea unui stat palestinian, în contrast cu apelul președintelui SUA, Joe Biden, care pledează pentru formarea statului palestinian după conflict, transmite B1TV.

Netanyahu „și-a reiterat politica conform căreia, după ce Hamas este distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gazei pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitatea palestiniană” a transmis cabinetul său.

Protestele din Ierusalim ale familiilor celor 130 de ostatici răpiți de Hamas adaugă presiune asupra lui Netanyahu să ia măsuri pentru eliberarea lor, protestatarii insistând să rămână în fața casei sale până când se va ajunge la un acord satisfăcător.

Duminică seara, membrii familiilor celor 130 de ostatici au început un protest în fața casei personale a lui Benjamin Netanyahu din Ierusalim. Forumul pentru ostatici și familii dispărute din Israel a declarat că protestatarii vor rămâne acolo până când „prim-ministrul va fi de acord cu condițiile de eliberare a ostaticilor”.

Dacă prim-ministrul decide să sacrifice ostaticii, ar trebui să dea dovadă de calități de lider și să-și împărtășească în mod onest poziția publicului israelian”, cer aceștia.

Pe fondul acestui impas, eforturile de mediere pentru un armistițiu și permuta anterioară de prizonieri, negociată în noiembrie cu sprijinul SUA, Qatar și Egipt, care a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici în schimbul eliberării palestinienilor, se îndepărtează. Promisiunile repetate ale lui Netanyahu cu privire la o victorie totală asupra Hamas sunt tot mai contestate în contextul criticilor care îndoielnicesc realizabilitatea obiectivelor militare.

În plus, anunțul tragic făcut de Ministerul Sănătății din Gaza despre pierderile masive de vieți umane, cel puțin 25.000 de persoane, majoritatea femeilor și copiilor, în timpul războiului împotriva Hamas, subliniază gravitatea conflictului și nevoia urgentă de abordări umanitare și rezoluții diplomatice pentru a preveni alte pierderi de vieți. Secretarul General al ONU, António Guterres, a descris uciderea civililor ca fiind „sfâșietoare și total inacceptabilă”, accentuând necesitatea unei schimbări imediate a cursului de acțiune în regiune.