Un atac al Rusiei împotriva României și a unui alt stat NATO este „improbabil” consideră ministrul apărării, Vasile Dîncu. Însă, o învecinare la graniță cu Rusia, dacă va înainta, va aduce probleme și costuri suplimentare Alianței, explică ministrul apărării.
Ministrul Apărării Naționale este de părere că Rusia nu va încerca să atace un stat membru NATO și că nici nu există informații cu privire la o astfel de inițiativă a lui Putin. În acest context, el spune că nu există un pericol pentru România, însă învecinarea directă cu Federația Rusă ar putea aduce o serie de „costuri”.
„După părerea mea, este improbabil. Nu cred. Așa cum se vede și acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care își face singur strategia și nu ascultă de nimeni.
Ne-a dat semnele acestea, probabil că și strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate (…) Sigur că noi avem costuri în eventualitatea, de exemplu, de a ajunge, odată cu Crimeea, ajunge Rusia la graniță cu noi”, a declarat ministrul Vasile Dîncu miercuri, la Antena 3.
Un atac al Rusiei împotriva României, improbabil, dar Rusia la graniță ar perturba economia
Vasile Dîncu spune că dacă Rusia ar ajunge la granița cu România, atunci ar exista o serie de costuri, iar una dintre probleme ar fi reprezentată și de economia realizată în Marea Neagră.
„Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Moldova ar putea să fie un obiect, să spunem de amenințare”, a declarat el.
Totuși, social-democratul atrage atenția asupra faptului că o astfel de situație ar presupune și învecinarea directă a Rusiei cu granițele NATO, iar Alianța a demonstrat, inclusiv în ultimele săptămâni, că este gata să apere fiecare centimetru din teritoriul statelor sale membre.
„Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplu, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia.
Și asta NATO ne-a demonstrat în ultima vreme, ceea ce poate nici noi nu mai credeam la un moment dat că va fi chiar așa o reacție robustă, chiar așa, o reacție rapidă și să vedem noi că NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare, la apărare”, a mai adăugat Vasile Dîncu.