Stagiul militar obligatoriu nu va fi reintrodus în România spune Vasile Dîncu
Stagiul militar obligatoriu nu va fi reintrodus în România spune Vasile Dîncu

Stagiul militar obligatoriu nu va fi reintrodus în România, și nici nu vor fi mobilizați civilii între anumite vârste, dă asigurări ministrul apărării, Vasile Dîncu. În caz de război, sunt mobilizați însă cetățenii români care au pregătire militară, spune el. Civili ruși fără pregătire militară au atacat în prima instanță Ucraina, a argumentat el.

Vasile Dîncu a precizat că ar fi un cost mult prea mare pentru armata obligatorie și nici măcar nu ar fi practic, în condițiile în care în prezent se merge pe armatele profesioniste.

În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment (…) Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a explicat ministrul luni seara, la Digi24, vorbind despre proiectele de legi de modificare a tuturor actelor normative care privesc armata, ale căror drafturi au apărut în presă.

În caz de mobilizare nu vor fi chemați toți cetățenii între anumite vârste

Vasile Dîncu a ținut să precizeze că în caz de mobilizare, nu vor fi chemate toate persoane între anumite vârste, ci doar acei cetățeni care au și pregătire militară.

CSAT a stabilit că vom face un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgență, dar nu prin ordonanță. Vor ajunge în dezbaterea coaliției, le vom trimite la Parlament și acolo se va discuta.

Așa este normal, este un pachet foarte important pentru România (…) Nu poți mobiliza decât oamenii mobilizabili – cei care au făcut pregătire militară.

Numai ei pot fi mobilizați. Dacă ar fi un conflict, atunci se pune la punct industria, administrația, și cei care nu au făcut armata pot ocupa un loc în economie, dar nu poți să îi mobilizezi în armată”, a declarat Vasile Dîncu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *