Un blocaj în energie este inevitabil, consideră fostul premier Ludovic Orban
Un blocaj în energie este inevitabil, consideră fostul premier Ludovic Orban

Un blocaj în energie este inevitabil, consideră fostul premier Ludovic Orban, pentru că actuala coaliție de guvernare condusă de PSD nu va mai avea pentru compensarea facturilor la furnizori. Au fost bâlbe nenumărate în adoptarea măsurilor fiscale, consideră el.

Ludovic Orban a declarat duminică seara, într-o emisiune B1TV că, până să se ajungă la forma actuală, Guvernul a prezentat cinci acte normative „ca soluție ideală pentru rezolvarea problemei facturilor”.

Furnizorul este obligat să vândă către consumator, consumatorul casnic, în funcție de cote, cu 68 de bani kW dacă se consumă până într-o sută de kW, cu 80 de bani KW dacă se consumă până în 300 de kW. Pentru non-casnici, adică întreprinderi mici și mijlocii, instituții publice, furnizorul este obligat să vândă la 1 leu kW, 1.000 MWh. Furnizorul, când cumpără energia, cumpără la prețul la care îl vând producătorii și îl cumpără la prețuri mult mai mari. Furnizorul trebuie să primească în compensare diferența între prețul la care el a cumpărat și la cât a fost obligat să vândă prin ordonanța de urgență a Guvernului”, a explicat Ludovic Orban mecanismul de compensare al facturilor aflat în prezent în vigoare..

Estimările cu privire la cheltuielile necesare pentru a susține acest mecanism de compensare până la sfârșitul anului, eu mă refer pe tot anul, nu șmecheriile pe care le fac ei, că ei încearcă să bugeteze ca să plătească în 2023 compensările din octombrie, noiembrie, decembrie, de pe ultimul trimestru… estimarea este de peste 30 de miliarde. Sunt estimări care se duc și la sume mai mari”, a explicat fostul premier.

Întrebat dacă are Guvernul banii necesari pentru energie, el a spus: „Nu, în mod evident. La rectificarea bugetară, Ministerul Energiei primește 2,4 miliarde, banii aceștia nu o să îi ajungă să compenseze nici măcar pe luna aprilie, pentru că la ora actuală nu s-au plătit banii de compensare către furnizori decât pe luna martie – și suntem în august”.

La ora actuală, nu le mai dă nimeni credite, pentru că mediul financiar-bancar nu are încredere că Guvernul o să își achite datoriile către furnizori. Se vor crea niște lanțuri care vor afecta întreg sistemul din energie, furnizor, distribuitor, transportator, producător, care nu vor primi banii. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *