Un cont pentru fiecare român este o inițiativă legislativă în Parlament
Un cont pentru fiecare român este o inițiativă legislativă în Parlament

Un cont pentru fiecare român este o inițiativă legislativă care prevede ca fiecare cetățean să dispună de un cont bancar, în mod gratuit, pentru a-și primi salariul ori ajutoarele sociale și a-și face plățile. Românii ar urma să dispună de acesta în mod gratuit, fără comisioane, se arată în proiectul de lege depus de către un deputat de la PSD și unul de la PNL.

Proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative privind incluziunea financiară, prin crearea unui cont bancar gratuit pentru fiecare cetățean, a fost prezentat miercuri de parlamentarii Radu Oprea (PSD) și George Țuță (PNL), transmite B1TV.

În expunerea de motive, cei doi parlamentari arată că, prin modificarea și completarea Legii nr. 258/2017, Legii nr. 70/2015 și a Ordonanței de Urgență nr. 146/2002, gradul de incluziune financiară al cetățenilor va crește. Incluziunea financiară contribuie la creșterea nivelului de trai, la o mai mare mobilitate socială și la un sistem mai rezilient la șocul economic.

Mai mult, crearea unui astfel de cont bancar de bază pentru fiecare român va îmbunătăți relația acestuia cu statul, deoarece transferurile drepturilor vor fi optimizate, precum: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor.

Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti.

În vederea optimizării relației dintre cetățeni și stat, plata salariilor și prestațiilor sociale vor fi efectuate prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu excepția consumatorilor vulnerabili care pot solicita plata în numerar, mai precizează inițiatorii proiectului.

Se urmărește o mai bună încasare a impozitelor

Prin aceste modificări, gradul de colectare la bugetul statului va crește, iar tentația corupției în rândul funcționarilor se va diminua.

Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului. Această prevedere se face în sprijinul consumatorilor, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de un cont de bază în România.

În scopul creșterii eficacității drepturilor și obligațiilor consumatorilor de servicii financiare, proiectul propune ca autoritatea competentă pentru realizarea obiectivelor Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază să fie Banca Națională a României, în condițiile în care BNR este autoritatea competentă în cea mai mare parte a serviciilor financiare și este cea care colaborează direct cu Autoritatea Bancară Europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *