Moartea unui urs polar din cauza gripei aviare a fost confirmată în Alaska, SUA, în decembrie. Este primul caz cunoscut în care un urs polar a fost ucis de gripa aviară. Ursul a fost găsit lângă Utqiagvik, una dintre cele mai nordice comunități din Alaska, și se crede că a consumat carcasele păsărilor infectate.
Virusul H5N1, extrem de contagios, a provocat un focar începând cu anul 2021, iar estimările arată că a ucis milioane de păsări sălbatice și mii de mamifere la nivel global. În plus față de ursul polar, au fost raportate decese ale altor specii, cum ar fi urși negri, urși bruni, vulturi, vulpi și pisici în Alaska.
Oamenii de știință avertizează asupra impactului ecologic semnificativ al virusului H5N1 în regiunile polare, unde ecosistemele sunt vulnerabile, iar speciile rare nu au fost expuse anterior la astfel de viruși. Există preocupări că virusul ar putea afecta populațiile de pinguini în aceste regiuni, având potențialul de a provoca una dintre cele mai mari dezastre ecologice ale timpurilor moderne, transmite B1TV.
Urșii polari sunt enumerați ca „vulnerabili” pe lista roșie a speciilor pe cale de dispariție a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), în principal din cauza pierderii gheții marine.
La nivel global, mii de mamifere au murit, de asemenea, din cauza virusului gripei aviare, inclusiv urși negri și urși bruni. Vulturii, vulpile și pisicile sunt printre speciile care au murit din cauza virusului în Alaska în ultimele luni.
„A fost în Antarctica și acum a ajuns în Arctica – este înfiorător”, a declarat pentru Guardian Diana Bell, profesor emerit de biologie a conservării la Universitatea din East Anglia.
„Și totuși nu sunt surprins – în ultimii doi ani, lista mamiferelor ucise a devenit enormă. Acum a ucis o gamă atât de largă de mamifere prădătoare și răpitoare, aceasta nu este doar o boală a păsărilor de curte.
Când lovește o specie mare și foarte apreciată precum un urs polar, oamenii devin mai atenți și ascultă – sau cel puțin sper că o vor face. Avem deja o pandemie în biodiversitate și se numește H5N1 pentru că a ucis atât de multe păsări și mamifere”.