Unirea cu Republica Moldova ar însemna ca România să devină o putere agrară iar numărul de cetățeni să crească cu 3-4 milioane, ceea ce va duce la creșterea puterii de vot în Uniunea Europeană, consideră fostul președinte Traian Băsescu. Suntem singura țară care nu și-a reîntregit teritoriul după căderea Cortinei de Fier, consideră fostul președinte al României.
Traian Băsescu a vorbit despre eventualitatea unirii cu Republica Moldova, vineri, de ziua Unirii Principatelor.
El a explicat că „poporul român nu-şi va dobândi demnitatea până când nu va rezolva această nedreptate istorică”, potrivit PsNews. Numai că este nevoie ca și cetățenii Republicii Moldova să vrea asta.
„Adică, atât timp cât stăm pasivi şi ne uităm că trăim după regula lui Stalin şi a lui Hitler, scuzaţi-mă, dar avem o problemă de conştiinţă, de responsabilitate naţională. Eu nu vreau să dau lecţii nimănui, dar românii trebuie să se trezească. Republica Moldova nu este o afacere, este o nevoie de restabilire a demnităţii unui popor. (…) Reunirea nu este posibilă să se întâmple atât timp cât nu există cifra magică a democraţiei: 50 la sută plus un dintre cetăţenii Republicii Moldova trebuie să voteze la un referendum sau în Parlament. Aşa cum s-a făcut România Mare, ea se poate reface prin vot şi democratic”, a mai spus europarlamentarul Băsescu.
„Unirea trebuie să rămână obiectivul nostru fundamental: reîntregirea ţării. Dacă privim la realităţile noi, după cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să recunoaştem că singura ţară care nu a lichidat efectiv efectele Pactului Ribbentrop – Molotov suntem noi”, a afirmat Băsescu la Convenţia Românilor de Pretutindeni.
Fostul preşedinte a apreciat că rezoluţia Parlamentului European invită România să-şi restabilească demnitatea, practic la unirea cu Republica Moldova.
„Eu cred că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea. Unii spun că ne costă bani. Da, ne costă bani, dar cu cât întârziem, cu atât va fi mai scumpă reunificarea. Alţii spun ce ne aduce nouă reunificarea cu Republica Moldova. Dincolo de reîntregirea ţării, care este un obiectiv fundamental şi de revitalizare a naţiunii, reunificarea ne aduce foarte multe din punct de vedere economic. Imaginaţi-vă potenţialul agricol al României pus lângă potenţialul agricol al Republicii Moldova. România ar deveni o adevărată putere agricolă (…). Este şi o creştere a populaţiei României cu 3,5 – 4 milioane, asta înseamnă creşterea puterii de vot în UE. Rămân un susţinător fără rezerve al reunificării ca o datorie patriotică, nu o să mă convingă nimeni că după intrarea în UE şi în NATO, al treilea obiectiv mare de ţară nu ar fi reunificarea ţării. Nu există un alt obiectiv care să se compare cu acesta şi facem prea puţin pentru ca acest lucru să se întâmple şi ceea ce mai facem mai facem şi prost”, a consideră fostul președinte al României.
Leave a comment