Universitatea Harvard, cea mai veche instituție de învățământ superior din Statele Unite, a respins categoric cererile venite din partea administrației Trump, care o acuză de toleranță față de manifestările antisemite din campus și amenință cu retragerea finanțărilor federale în valoare de aproape 9 miliarde de dolari.
Într-o scrisoare adresată studenților și profesorilor, președintele universității Harvard, Alan M. Garber, a afirmat că instituția “nu va abdica de la independența sa sau de la drepturile sale garantate de Constituție” în fața presiunilor guvernamentale, arată Hotnews.
“Niciun guvern – indiferent de partidul care se află la putere – nu trebuie să dicteze ce pot preda universitățile private, pe cine pot admite și angaja și ce domenii de studiu și cercetare pot urmări,” a declarat Garber, în vârstă de 70 de ani, medic și profesor cu studii de artă și economie.
Tensiunile au escaladat după ce administrația federală a emis “o listă actualizată și extinsă de cerințe”, avertizând că Harvard trebuie să se conformeze pentru a-și menține relația financiară cu guvernul. Președintele universității consideră că aceste solicitări depășesc cu mult scopul declarat de combatere a antisemitismului.
“Deși unele dintre cererile prezentate de guvern vizează combaterea antisemitismului, majoritatea reprezintă o reglementare guvernamentală directă a condițiilor intelectuale de la Harvard,” a explicat Garber, menționând că printre cerințe se numără “auditarea” punctelor de vedere ale studenților și cadrelor didactice și “reducerea puterii” anumitor membri ai comunității academice vizați din cauza opiniilor lor ideologice.
Garber a subliniat că prescripțiile administrației “încalcă drepturile la Primul Amendament ale Harvard și depășesc limitele legale ale autorității guvernului în temeiul titlului VI” din legislația americană.
În același timp, președintele Harvard a reafirmat angajamentul instituției de a combate antisemitismul, menționând că în ultimele 15 luni universitatea a luat “multe măsuri” în acest sens și intenționează “să facă mult mai mult” pentru a cultiva o cultură a cercetării deschise, respectând totodată libertatea de exprimare și dreptul la disidență.