România are o economie complexă, cred specialiștii Universității Harvard
România are o economie complexă, cred specialiștii Universității Harvard

România are o economie complexă, cred specialiștii Universității Harvard, care au întocmit un clasament al celor mai performante economii ale lumii. România se află pe un surprinzător loc 19.

Cercetarea Universității Harvard arată țara noastră are o economie complexă și sofisticată (a 19-a în lume, la acest capitol) și că ar urma să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030.

Locul în clasament se explică prin indicatorul de complexitate, care nu arată doar gradul de dezvoltare al țării, ci analizează în profunzime produsele și serviciile produse și exportate de o țară, potrivit Ziarului Financiar, preluat de PsNews. În cazul României, se observă o creștere consistentă în acest clasament mondial, creștere care a devenit din ce în ce mai susținută după admiterea în UE în 2007. De la locul 39 în lume, în urmă cu 20 de ani, România a urcat cu aproape o poziție în fiecare an. Maximul atins este locul 19, în anii când Harvard a realizat analiza globală.

Posibila explicație este că în 1990, la startul comun pe care l-au avut toate economiile țărilor foste socialiste la ieșirea din comunism, România era cunoscută pe plan internațional drept un producător și exportator de produse cu o valoarea adăugată minimă. În ultimii ani, economia românească s-a diversificat, producând și exportând electronice, electrocasnice, servicii IT, autoturisme (inclusiv componente auto).

Unde e România acum. „România este o țară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB/cap de locuitor dintre cele 133 studiate. În ultimii cinci ani, PIB/cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, conform aceleiași surse.

Pe viitor: În analiza lor, economiștii de la Harvard estimează că ritmul de creștere a economiei românești va fi în jurul unei medii de 2,9%/an, până în 2030. De asemenea, PIB/cap de locuitor va crește cu 3,5%. Concluzia studiului este: „Creșterea va putea fi obținută prin folosirea succeselor actuale și a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producția unor bunuri cu mai mare complexitate. Momentan, România este a 19-a cea mai complexă economie, conform Economic Complexity Index (ECI). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *