Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, spune că nu este surprins de faptul că Nicolae Ciucă își depune mandatul, pentru că un guvern minoritar n-ar fi avut nicio șansă să treacă. Prima opțiune a UDMR ar fi refacerea coaliției cu USR, însă ar putea exista o problemă care să împiedice atingerea majorității: grupul disident din PNL care îl urmează pe Ludovic Orban. Pe de altă parte, în cazul unei negocieri pentru refacerea coaliției cu USR, discuțiile ar trebui reluate de la zero, cu o altă împărțire a portofoliilor, consideră liderul UDMR.

„Noi le-am spus colegilor liberali că este imposibil să facem majoritate, până la urmă și-au dat seama și ei și s-a ajuns la această situație. Eu zic că e puțin mai bine decât dacă ar fi picat în Parlament, dar tot într-o situație complicată ne aflăm. N-avea niciun rost să facem acel balet pe care l-a făcut și Cioloș, până la urmă. Ne duceam în fața parlamentului și știam foarte bine că nu aveam cum să generăm, să încropim o majoritate în parlament”, a spus Csoma Botond, luni seara, la Digi24. 

Indiferent dacă Nicolae Ciucă va fi menținut ca premier desemnat sau dacă va fi nominalizată o altă persoană, pentru UDMR este importantă obținerea majorității și capacitatea de a guverna. „Sigur, și persoana prim-ministrului este un element important, dar mult mai important este să ajungem să avem o majoritate în Parlament”, a spus Csoma Botond, precizând că UDMR nu are vreun nume de premier cu care nu ar fi de acord, așa cum procedează USR când e vorba de Florin Cîțu.

Grupul disident din PNL, o problemă pentru atingerea majorității PNL-USR-UDMR

Întrebat dacă ar prefera USR sau PSD ca parteneri de guvernare, liderul deputaților UDMR a răspuns: „Noi am spus și până acum, prima opțiune a noastră ar fi să refacem coaliția cu USR, dar dat fiind faptul că au plecat 14 deputați din PNL, asta complică puțin situația și dacă vor fi excluși din partid, va fi foarte greu să facem majoritate cu PNL și USR, dacă acei deputați nu vor contribui și ei la formarea acelei majorități. Nu știu dacă voturile de la minorități ar ajunge în acest caz, dacă facțiunea Orban n-ar vota guvernul”, a subliniat Csoma Botond.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *