Vaccinul AstraZeneca va fi administrat unei anume categorii a populației
Vaccinul AstraZeneca va fi administrat unei anume categorii a populației

Vaccinul AstraZeneca va fi administrat unei anume categorii a populației din România, pentru că este diferit de serurile deja intrate în România, produse de PfizerBioNtec și Moderna. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a trimis, joi, recomandări privind administrarea vaccinului AstraZeneca. Acesta este așteptat în România, după ce serul produs în colaborare cu Universitatea Oxford a primit aprobarea Uniunii Europene și încep livrările.

Spre deosebire de metoda nouă ARN Mesager, care implică manipulare genetică, din celelalte două vaccinuri, vaccinul produs de compania AstraZeneca este monovalent, compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2, potrivit comunicatului transmis de CNCAV.

 

Ce grupe de vârstă vor primi vaccinul AstraZeneca

 

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârste între 18 și 55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice din studii.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.

 

Cum se administrează vaccinul AstraZeneca

 

Vaccinul se administrează doar intramuscular. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi distribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

Pentru imunizare se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Bătrânii din România nu vor fi imunizați cu serul AstraZeneca, dacă nu vor apărea reacții severe la administrarea celor de la Pfizer și Moderna.

Valeriu Gheorghiță a anunțat că în România, persoanele de peste 65 de ani vor fi imunizate doar cu vaccinurile produse de Moderna și de Pfizer. Această prevedere a fost urmată și de Austria și Germania. Comisia Naţională de Vaccinare spune că nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este serul Oxford în cazul vârstnicilor. În același timp, aceiași oficiali spun că vaccinul în cauză poate fi utilizat, totuși, și la persoanele mai în vârstă, dacă există probleme logistice cu cele de la Pfizer şi Moderna, relatează B1TV..

 

Când va primi România prima tranșă de vaccinuri AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în luna februarie vor ajunge în România primele doze de vaccin prduse de AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze şi diferenţa până la 1.300.000 în luna martie, a spus Valeriu Gheorghiță,

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *