Vizita lui Zelenski în SUA nu este o provocare pentru ruși, ci o invitație indirectă la pace, consideră col. (r) Ion Petrescu, analist militar. „A venit ca să aibă un cec în alb” a spus colonelul Petrescu.
„Vizita președintelui Zelenski în capitala Statelor Unite pornește de la prevenirea unei situații anunțate de unii republicani care intenționau în luna ianuarie, preluând conducerea în Camera Reprezentanților Statelor Unite ale Americii, să genereze un audit în privința ajutorului complex, inclusiv militar, acordat de Statele Unite ale Americii, cu actuala administrație a președintelui Biden, Ucrainei” a declarat col. (r) Ion Petrescu, joi, la Știrile B1TV.
„Tocmai din dorința de a continua actualul flux de materiale militare, de tehnică de luptă modernă care a făcut diferența specifică pe câmpul de luptă din Ucraina, președintele Zelenski a sosit și, după cum s-a văzut de la început, a fost primit ca un copil al familiei”, a continuat analistul militar.
„Vă aduceți aminte momentul în care președintele ucrainean a fost invitat, chiar după ce s-a coborât din mașină, să fie între doamna Biden și președintele Statelor Unite ale Americii. Apoi, în Biroul Oval, a făcut acel gest care are impact emoțional la americani, de a oferi din partea unui căpitan de artilerie din armata ucraineană o medalie transmisă președintelui Biden în sensul prețuirii sprijinului pe care națiunea americană o acordă națiunii ucrainene greu încercate în ultimele 10 luni, și, acum, cu acest gest superb al oferirii practic drapelului ucrainean Congresului Statelor Unite, acest drapel fiind adus de la Bahmut, unde sunt lupte dure și în această zi între militarii ruși, care fac parte din forța agresoare, și militarii ucraineni, care își apără patria”, a adăugat el.
Analistul militar a făcut referire la drapelul Ucrainei, semnat de soldații din Bahmut, pe care președintele Zelenski l-a dus în dar președintelui Biden, în vizita oficială la Washington.
„Zelenski a venit pentru ca să aibă un cec în alb, un cec moral (…), la toate capitolele, de la tehnica de luptă pe care o dorește, aici includ rachetele Patriot, care, fac precizarea, vor veni abia în primăvară, după ce vor fi instruiți militarii ucraineni în Germania, o baterie de Patriot are nevoie de 90 de militari pentru a fi deservită, până la ajutorul financiar. Știm că Statele Unite ale Americii sprijină plățile către funcționarii ucraineni, în condițiile în care sunt multe necesitățile societății greu încercate de război”, a mai spus col Ion Petrescu.
Întrebat dacă este cumva o provocare lansată de NATO la adresa președintelui rus, analistul român a explicat: „Este o invitație indirectă la pace. Vă aduceți aminte că la conferința de presă președintele Biden a și precizat că salută intenția interlocutorului său ucrainean, pe care acum l-a putut privi și în ochi, cum a și specificat, deoarece Biden, ca un politician cu lungă experiență, preferă aceste dialoguri față în față ca să se lămurească cu ce lider politic are de-a face, dar tot președintele Biden observa că, din păcate, la nivelul conducerii Federației Ruse nu se manifestă în momentul de față dorința începerii reale a unor negocieri de pace”.