Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în Statele Unite
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în Statele Unite

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în Statele Unite pentru o serie de întâlniri importante, inclusiv cu președintele american Joe Biden și cu membri ai Congresului. Acesta a efectuat o vizită la un spital din New York pentru a se întâlni cu soldații ucraineni răniți care primesc tratament acolo.

„Olena Zelenska şi cu mine am ajuns în Statele Unite”, a anunţat preşedintele ucrainean pe Twitter, referindu-se la soţia sa. Imediat după ce a ajuns la New York, Zelenski s-a întâlnit cu soldaţii ucraineni răniţi cu membre amputate și care sunt trataţi la un spital de acolo.

Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului când Zelenski se va adresa în persoană membrilor ONU, urmând să vorbească marţi în fața Adunării Generale anuale a liderilor mondiali care reprezintă cele 193 de state membre.

După New York, el se va deplasa la Washington, unde este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden şi cu membri ai Congresului. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a declarat că intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu oficiali militari şi din mediul de afaceri transmite B1TV.

De asemenea, este de remarcat că președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va întâlni cu Zelenski la New York. Lula a pledat pentru crearea unui grup de țări care să medieze încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, dar a fost criticat pentru comentariile sale anterioare care sugerau că atât Moscova, cât și Kievul sunt vinovate pentru conflict.

Este de așteptat că Zelenski va vizita și Capitol Hill pentru a face lobby pentru mai mult ajutor pentru război, dar în multe cercuri de putere de la Washington există frustrări cu privire la ritmul lent al contraofensivei.

Această vizită vine într-un moment crucial în contextul conflictului din Ucraina, întrucât un număr tot mai mare de republicani americani exprimă opoziție față de continuarea ajutoarelor trimise Ucrainei. Cu toate acestea, Statele Unite au continuat să ofere sprijin sub formă de ajutor militar și economic Ucrainei în lupta sa împotriva forțelor ruse.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *