Președintele ucrainean a descris marți restricțiile europene privind exporturile de cereale ucrainene în țările vecine drept „inacceptabile” și „crude”, în timpul unei conferințe de presă la Kiev împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Volodimir Zelenski a cerut Bruxelles-ului să le „elimine” „cât mai repede posibil”, judecând aceste „măsuri protecționiste severe, chiar crude”, potrivit Le Monde.

„Din păcate, am întâmpinat probleme în timp ce ar fi trebuit să continuăm să vedem semne puternice de solidaritate, proporțional cu amenințările care există astăzi – dure și chiar brutale, pentru vreme de război, măsuri protecționiste din partea vecinilor noștri”, a spus Zelenski.

„Orice restricții asupra exporturilor noastre acum sunt absolut inacceptabile, deoarece nu ne întăresc pe toți în Europa, ci întăresc capacitățile agresorului”, a adăugat el. În timp de război, (ele) nu pot decât să dezamăgească”, a spus din nou Zelenski, vizând cele cinci țări în cauză – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

De câteva săptămâni, tonul a crescut între Kiev pe de o parte și aceste state pe de altă parte, cu Bruxelles-ul e post de împăciuitor, scrie SudOuest.

UE a pus în aplicare măsuri asupra exporturilor de cereale ucrainene în țările vecine după plângerile din Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria.

Volodimir Zelenski i-a mulțumit doamnei Von der Leyen pentru decizia europeană de a furniza Kievului „un milion de obuze” de artilerie, înainte de a insista asupra calendarului. „Am discutat problema cheie: viteza de furnizare și livrare a acestei muniții. Avem deja nevoie de ele pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

„A sosit timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relațiile dintre Ucraina și Uniunea Europeană. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor privind aderarea” la NATO, a insistat el.

Ursula von der Leyen a reamintit că Uniunea Europeană a propus un al unsprezecelea  pachet de sancțiuni, care pune accentul pe „reprimarea eludării [a sancțiunilor anterioare], în colaborare cu partenerii noștri internaționali” .

Președintele Comisiei Europene a adus, de asemenea, un omagiu eforturilor Ucrainei pentru munca sa privind reformele în mijlocul unui război total.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *