Valeriu Gheorghiță a declarat că probabil, anul viitor se va schimba strategia anti-COVID. Potrivit acestuia, chiar dacă virusul nu va dispărea, este foarte puțin probabil să fim nevoiți să ne vaccinăm din șase în șase luni.

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în următorul an virusul nu o să iasă din circulație și o să apară focare în special în perioada sezonului rece.

„Foarte puțin probabil să-l facem din șase în șase luni, vom trece în a doua parte importantă… Virusul nu va ieși din circulație, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiță, la Aleph News.

Estimările specialiștilor arată că pandemia s-ar putea încheia peste aproximativ un an.

„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că este posibil ca anul viitor să apară alt vaccin adaptat perioadei de după pandemie.

Totodată, președintele CNCAV Valeriu Gheorghiță a explicat de ce certificatul verde de vaccinare este valabil până în la finalul lui iunie 2022, precizând că în următoarele luni ar putea avea loc o „redefinire” a acestui document.

″În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă”, spune Valeriu Gheorghiță.
„Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile. Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR, Valeriu Gheorghiță.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *