Votul pe moțiunea de cenzură a fost amânat până la pronunțarea Curții Constituționale pe sesizarea depusă de Guvern, au decis, joi, birourile permanente reunite ale celor două camere.

UDMR a propus ca moțiunea de cenzură să fie votată după ce Curtea Constituțională va da decizia pe sesizarea Guvernului privind moțiunea.

Votul pe moțiunea de cenzură. USR vrea însă ca ca moțiunea de cenzură să fie votată în 14 septembrie.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, a anunță că liberalii susțin amânarea votului până la 1 octombrie, relatează Digi24.

BPR a aprobat citirea moțiunii toxice depuse de USR-AUR. A urmat o propunere ca dezbaterea și votul pe moțiune să aibă loc după ce CCR se va fi pronunțat pe moțiune. Argumentul este că e anormal să supui la dezbatere o moțiune care să ducă la căderea unui guvern, și mai apoi CCR să spună că moțiunea nu era legală. Cred că deciziile BPR câtă vreme sunt constituționale nu văd de ce să existe precedent. Propunerea colegului de la UDMR a fost susținută de colegii mei”, a spus Gorghiu.

Întrebată despre o alianță între PSD și PNL, senatoarea spune: „Dacă ar fi adevărat, ar fi foarte grav. Este o declarație făcută de colegii din USR și AUR pentru a ascunde alianța lor”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că amânarea votului pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR, decisă în ședința de joi a Birourilor permanente reunite, reprezintă o încălcare a Constituției.

Astăzi o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvernul României prin primul-ministru Florin Cîțu cu Parlamentul cu privire la depunerea moțiunii de cenzură. Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede, am fost prezent și nu am votat această propunere”, a declarat președintele PNL.

Liderul liberalilor spune că „PSD, practic, nu se mai poate prezenta în ochii cetățenilor români ca un partid de opoziție”.

PSD se comportă în continuare ca un adversar al statului de drept. PSD, practic, nu se mai poate prezenta în ochii cetățenilor români ca un partid de opoziție, ca un partid care acționează în numele cetățenilor care l-au votat. Comportamentul PSD este absurd, anti-democratic și în același timp un comportament perfid față de cetățeni pentru că această poziționare a PSD este foarte ciudată, repet, PSD n-a apelat la astfel de tertipuri nici măcar când a trebuit să își apere guvernele PSD. Să apelezi la un astfel de tertip procedural în condițiile în care este de domeniul evidenței pentru orice om de bun simț că este profund neconstituțională poziționarea lor arată încă o dată că PSD este un partid care nu s-a schimbat, un adversar al statului de drept, un adversar al independenței justiției, un adversar al democrației în România”, a subliniat Ludovic Orban.

În ședința BPR s-a stabilit ca moțiunea de cenzură să fie citită joi după amiază, cu 16 voturi pentru și 5 voturi împotrivă. Nu a fost stabilită însă data la care ar fi urmat să fie votată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *