Zelenski promite un plan de reformă în două săptămâni, după controversata lege care paralizează anticorupția

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri că instituțiile ucrainene anticorupție și din domeniul aplicării legii vor prezenta “în termen de două săptămâni” un plan de acțiune comun menit să consolideze sistemul judiciar.

Declarația vine la o zi după ce liderul ucrainean a promulgat o nouă lege considerată de critici și observatori drept o mișcare de distrugere efectivă a independenței organismelor cheie de combatere a corupției.

Protestele și criticile generate de noua legislație

Mii de ucraineni au ieșit în stradă marți, 22 iulie, pentru a protesta față de proiectul de lege, pe fondul criticilor din ce în ce mai puternice din societate. Liderii europeni au criticat, de asemenea, această măsură care afectează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO), conform The Kyiv Independent, preluat de Hotnews.

Legea, adoptată rapid de parlamentarii din partidul lui Zelenski, care dețin majoritatea în Legislativ, și promulgată la fel de repede în aceeași zi, a stârnit proteste la nivel național și se așteaptă să fie contestată la Curtea Constituțională.

Reuniunea la nivel înalt și promisiunile prezidențiale

Vorbind după o reuniune la nivel înalt cu șefii principalelor organisme anticorupție și de aplicare a legii din Ucraina, Zelenski a spus că liderii acestora au convenit să elaboreze reforme coordonate pentru a restabili încrederea publicului și pentru a asigura tragerea la răspundere.

“Cu toții auzim ce spune societatea”, a declarat Zelenski. “Vedem ce așteaptă oamenii de la instituțiile statului: justiție garantată și funcționarea eficientă a fiecărei instituții. Am discutat despre deciziile administrative și legislative necesare pentru a consolida activitatea fiecărei instituții, pentru a rezolva contradicțiile existente și a elimina amenințările”, a afirmat liderul ucrainean.

La reuniune au participat reprezentanți ai NABU, SAPO, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției (NAZK), Biroului Național de Investigații (DBR), Ministerului de Interne și ai Procuraturii Generale a Ucrainei.

Reacția instituțiilor anticorupție

Într-un comunicat comun emis după întâlnire, NABU și SAPO au subliniat din nou că recentele modificări legislative “subminează în mod semnificativ independența” instituțiilor lor.

“De acum înainte, NABU și SAPO sunt private de garanțiile care le permiteau anterior să își îndeplinească în mod eficient mandatul de combatere a corupției la nivel înalt”, se arată în comunicat.

Cele două instituții au subliniat că restabilirea funcționării depline și independente va necesita “măsuri legislative clare și neechivoce” pentru a reinstaura garanțiile eliminate prin legea adoptată de parlament.

“Statul de drept și respectarea legii rămân valori neschimbate pentru NABU și SAPO. Ne așteptăm la aceeași abordare din partea altor agenții de aplicare a legii”, au transmis cele două instituții.

Noi angajamente și clarificări

Mai târziu în cursul zilei de miercuri, Zelenski a anunțat planuri suplimentare de a prezenta parlamentului un proiect de lege care să “asigure puterea sistemului de aplicare a legii” și să păstreze “toate normele privind independența instituțiilor anticorupție”.

“Toată lumea a auzit ce spun oamenii în aceste zile – pe rețelele de socializare, între ei, pe străzi. Acest lucru nu este în zadar”, a afirmat Zelenski, într-o declarație similară făcută anterior în cursul zilei.

Președintele a dat asigurări că “nu va exista nicio influență sau interferență rusă în activitățile agențiilor de aplicare a legii și, foarte important, toate normele privind independența instituțiilor anticorupție vor fi respectate”.

The Kyiv Independent, principala publicație de limbă engleză de la Kiev, notează că nu există dovezi că noua legislație are legătură cu influența rusă.

Impactul legislativ și procedural

Întâlnirea la nivel înalt a avut loc în contextul în care parlamentarii din opoziție și organizațiile societății civile continuă să se opună legii promulgate pe 22 iulie, care extinde în mod semnificativ competențele procurorului general asupra NABU și SAPO, instituții concepute anterior pentru a funcționa independent de influența politică.

Criticii spun că noul cadru legislativ reclasifică NABU și SAPO ca organisme obișnuite de aplicare a legii, conferind procurorului general autoritatea de a interveni în anchete, de a emite ordine procedurale și de a închide dosarele de corupție.

Inițiativele opoziției

Yaroslav Zhelezniak, un parlamentar din partidul de opoziție Holos, a declarat că parlamentarii au început să strângă semnături pentru a demara procesul de revizuire constituțională, care necesită semnăturile a cel puțin 45 de deputați.

Zhelezniak a susținut că proiectul de lege încalcă procedurile parlamentare și amenință angajamentele Ucrainei față de Uniunea Europeană.

O altă deputată din partidul Holos, Inna Sovsun, a anunțat că echipa ei a elaborat deja un proiect de lege alternativ care vizează abrogarea noii legi și restabilirea independenței instituționale a agențiilor anticorupție.

Perspectivele experților

Katerina Butko, șefa organizației anticorupție AutoMaidan, arată că este puțin probabil ca noua prevedere din lege, care permite procurorului general al Ucrainei să respingă dosare instrumentate de NABU, să afecteze potențialii agenți ruși, punând sub semnul întrebării justificarea reformei.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Nicușor Dan a promulgat primul pachet de măsuri fiscale, care include printre altele creșterea TVA/ Ce spune despre următorul pachet

Președintele Nicușor Dan a anunțat într-o declarație făcută vineri...

ICI București – 55 de Ani de Impact în IT&C. ‘Cercetarea trebuie să țină pasul cu tehnologia’ – Adrian-Victor Vevera, Director General

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București rămâne un...

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a recunoscut că a dat șpagă opt ani unei inspectoare ANAF. „Taxă de protecție”

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a admis în fața instanței că...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine