Astăzi este Ziua Supraviețuirii, în care va avea loc o Acțiune Colectivă a Artiștilor Independenți. La ora 12.00, artiști independenți și alți lucrători din sectorul cultural se vor aduna în fața Ministerului Culturii din Capitală. Ei vor protesta față de lipsa măsurilor luate de guvern, pentru sprijinirea lor în pandemie.

Protestul este organizat de Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură (ATIC). Dealtfel, unul dintre membrii fondatori ai asociației este USR-ista Iulia Popovici. În prezent, ea este secretar de stat la Ministerul Culturii.

„Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent.

Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final.

Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți.

Pe 26 martie, la ora 12.00, invităm toți lucrătorii independenți din cultură, precum și pe cei care se solidarizează cu aceștia, să își exprime pierderea participând la o acțiune artistică colectivă, desfășurată simultan în mai multe orașe din țară”, a transmis ATIC.

Acțiune Colectivă a Artiștilor Independenți – cum se desfășoară protestele

ATIC a explicat modul în care se va desfășura protestul:

„1. Alege un lucru (un obiect) legat de arta pe care o practici și care și-a pierdut sensul de când a început pandemia.
2. Vino cu el Vineri, 26 Martie, la ora 12, și depune-l în fața instituției culturale care are responsabilitatea să te reprezinte (Ministerul Culturii, primării locale etc.)
3. Vom forma o coadă în fața instituției, vom depune obiectele și le vom lăsa acolo, ca mărturie a pierderilor noastre.
4. Dacă totuși aduci obiecte prețioase, le poți lua înapoi după ce se termină manifestația. Aproximăm că va dura între 15-40 de minute, în funcție de numărul de artiști.
5. Fă o fotografie și posteaz-o pe orice rețea de socializare cu #ziuasupravietuirii. Aceasta acțiune este prima dintr-un șir de reacții publice care vor urma de acum încolo, până când condiția noastră se va îmbunătăți fundamental.
Considerăm că am demonstrat de ani de zile relevanța muncii noastre și revendicăm o recunoaștere asumată de către instituțiile publice, prin crearea unor structuri permanente de sprijin financiar și legislativ, proporționale cu dimensiunea sectorului și a impactului pe care acesta îl are.”

În ce orașe sunt proteste de Ziua Supraviețuirii

Locațiile acțiunii sunt:
• BUCUREȘTI, Ministerul Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3
• CLUJ NAPOCA, Primăria Cluj Napoca, Bdul Eroilor, nr. 2
• TIMIȘOARA, Primăria Municipiului Timișoara, Bulevardul Constantin Diaconovici Loga 1
• IAȘI, Primăria Municipiului Iași, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11
• CRAIOVA, Palatul Prefecturii, Piața Mihai Viteazul
• TÂRGU MUREȘ, Primăria Târgu Mureș, Piața Victoriei, nr. 1

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *