Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că va renunța la programul său de verificare a faptelor prin terți, implementat în 2016, și îl va înlocui cu un model bazat pe „note comunitare”. Decizia vine cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să își preia mandatul de președinte al Statelor Unite, o mișcare interpretată de unii ca o încercare de a se alinia cu noua administrație.

„Ne vom întoarce la origini și ne vom concentra pe reducerea greșelilor, simplificarea politicilor noastre și restabilirea libertății de exprimare pe platformele noastre”, a declarat CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, într-un mesaj video publicat pe site-ul oficial al companiei. El a explicat că acest nou sistem, similar cu cel utilizat de platforma X (fosta Twitter) a lui Elon Musk, va fi implementat inițial în Statele Unite, transmite B1TV.

Nu se aplică în UE

Noul sistem permite utilizatorilor să adauge note explicative la postările virale, înlocuind rolul verificatorilor externi. Acest model a fost introdus pe X de Elon Musk, care a renunțat la verificarea externă a faptelor după ce a achiziționat platforma în 2022. Spre deosebire de SUA, Meta nu va renunța la verificarea faptelor în Uniunea Europeană, a precizat compania, menționând că va revizui obligațiile de moderare a conținutului impuse de legislația europeană înainte de a face alte schimbări.

Contextul politic al deciziei și reacții

Meta încearcă să construiască o relație mai apropiată cu administrația Trump, care urmează să fie învestită în curând. Recent, compania a numit un republican cu vechime la conducerea politicii globale și pe Dana White, o apropiată a lui Donald Trump, în consiliul său de administrație. Brendan Carr, numit de Trump la conducerea Comisiei Federale pentru Comunicații, a salutat această decizie într-o postare pe X, însoțită de un meme entuziast, promițând să combată ceea ce el numește „cartelul cenzurii” din Big Tech.

Decizia de a pune capăt programului de verificare a faptelor a stârnit reacții diverse. Jesse Stiller, redactor-șef la organizația de verificare a faptelor Check Your Fact, s-a declarat surprins de această schimbare: „Nu am știut că se va întâmpla această mișcare și este un șoc pentru noi. Acest lucru ne va afecta cu siguranță.” Pe de altă parte, Consiliul independent de supraveghere al Meta a salutat măsura, considerând-o un pas spre o abordare mai echilibrată a moderării conținutului.

Programul de verificare a faptelor a fost lansat de Facebook în 2016, ca răspuns la criticile privind răspândirea informațiilor false pe platformă în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, care au dus la victoria lui Donald Trump. Totuși, în ultimii ani, compania a fost acuzată de conservatori de cenzură excesivă, iar schimbările recente par să reflecte o inversare a poziției Meta. Zuckerberg a anunțat, de asemenea, reducerea restricțiilor privind discuțiile pe teme controversate, precum imigrația și identitatea de gen.

Noile măsuri vor afecta toate platformele majore ale Meta – Facebook, Instagram și Threads – utilizate de peste 3 miliarde de oameni la nivel mondial.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *