Afaceri în Teleorman! Firma cu sediu într-o cocioabă ia bani să dezvolte inteligența artificială

O firmă privată din Roșiorii de Vede a publicat un anunț de participare. Compania a fost obligată la această procedură din cauza faptului că beneficiază de bani europeni. Vă prezentăm inteligența artificială care trăiește și gândește pe o stradă neasfaltată, într-o casă nevăruită care este conectată la rețeaua electrică din perioada colectivizării.

Te pătrat este numele firmei care dorește să cheltuiască din bani europeni 7,2 milioane de lei. Cu această sumă, managerii firmei au decis să cumpere un produs software inovativ menit să analizeze sentimentele din textele scrise în limba română.

Banii urmează să fie plătiți pentru o soluție software care, în teorie trebuie să folosească inteligența artificială pentru a înțelege sentimentele exprimate în textele scrise în limba română.

Totalul proiectului valorează 14,1 milioane de lei

În total, valoarea proiectului este de 14,1 milioane de lei, iar compania din Roșiorii de Vede este în parteneriat cu Universitatea Babes Bolyai în această afacere. Nu am reușit să consultăm parteneriatul dintre cele două entități. 

Toată soluția informatică urmează să ajungă la sediul companiei T pătrat din mărginimea micuțului oraș Roșiorii de Vede. În aprilie 2023, la o lună de la semnarea finanțării, sediul firmei era într-o casă  nevăruită protejată de un gard de lemn vechi și putrezit.

Racordurile electrice par a fi realizate în urmă cu multă vreme, iar un panou care anunță un proiect european stă agățat sub acoperișul de tablă ruginită.

Aceasta nu este prima finanțare primită de compania care dorește să dezvolte inteligența artificială în Teleorman. În 2017, compania a mai încasat 1,2 milioane de lei pentru un aggregator inovativ de documente inteligente.

Alte 700 de mii de lei au ajuns în căsuța dărăpănată de pe strada Ciauș Firică în baza altui contract de finanțare semnat de SRL-ul T pătrat în 2018. Peste o jumătate de milion de lei din acești bani au ajuns în 3 iulie 2019 la societatea Focalty. Doi ani mai târziu cele două companii faceau afaceri împreună cu o instituție a statului.

Anatol Oprea, asociat în firma T pătrat din Teleorman, a oferit mai multe declarații

Omul din spatele inteligenței artificiale care urmează să se instaleze în casa netencuită din Roșiori este Anatol Oprea, soțul unei funcționare de la oficiul național registrul comerțului. El deține jumătate din firmă și apare în toate anunțurile legate de fonduri europene. Celălalt asociat din srl-ul teleormănean este Tudor Zăvulan un afacerist cu dublă cetățenie română și moldovenească.

„De acolo operăm infrastructura. De acolo, practic, derulăm… sunt, să zic așa, instalate toate. Punctul de lucru, în momentul de față, este în continuare în reamenajare și dezvoltare, pentru că chiar plănuim să ne extindem și plănuim să mai și depunem niște proiecte. Apropo de proiectele astea de inteligență artificială, au o mică mare problemă. Vin cu un consum de energie destul de mare și cam vedem în factura de utilități”, a declarat, telefonic, Anatol Oprea, cel care deține jumătate din compania T pătrat.

Inteligență artificială sau bani europeni risipiți? Afacerea controversată din spatele firmei T2

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *