Oamenii de afaceri care vor împărți cei 69 de milioane fără TVA de la Primăria Timișoara pentru modernizarea sistemului de transport a agentului termic nu sunt la prima asociere. Una din firme a fost cercetată de DNA pentru abuz în serviciu.

Companii controversate

Companiile Elsaco Electronic S.R.L și Energomontaj S.A. sunt cele două firme care se vor ocupa de reabilitarea sistemului de căldura și apă caldă din Timișoara.

Elsaco Electronic SRL este condusă de Ovidiu Jitaru si Valeriu Iftime, oameni de afaceri din Botoșani.

Firma condusă de aceștia au raportat către Ministerul de Finanțe o cifra de afaceri netă de peste 344 de milioane de lei în anul 2022 și un număr de 229 de angajați.

Compania are la activ peste 1000 de contracte de licitație publică cu instituțiile statului toate însumând peste 1 miliard de euro.

Printre instituțiile publice cu care face afaceri se număra CJ Vâlcea,  Compania de Apă OLT, Primăria București și Compania Aquaserv SA.

Elsaco Electronic SRL a fost cercetată de DNA împreuna cu câțiva reprezentanți ai firmei pentru săvârșirea de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Energomontaj SA îl are la conducere ca si director general pe inginerul afacerist Ioan Popa.

Compania are o cifra de afaceri netă de peste 186 de milioane de lei iar ca și contracte, aceștia au reușit să încheie contracte pentru serviciile pe care le oferă cu instituții precum Complexul Energetic Oltenia SA, Camera Deputaților, Termoenergetica, Primăria București și Electrocentrale București SA.

Firma însumează peste 148 contracte  parafate cu instituțiile statului, toate depășind suma de 533 de milioane de euro.

Țevi de căldură noi pentru timișoreni

Necesitatea investiției o reprezintă principalele probleme care afectează funcționarea rețelei de transport și anume faptul ca are o vechime de peste 30 de ani iar starea tehnica a conductelor a coborât treptat presiunea în rețeaua de transport.

Conductele sunt afectate de coroziune, fisurile conducând la pierderi de agent termic iar izolația termica a acestora este în momentul de fata necorespunzătoare.

Canalele termice sunt parțial inundate, apa fiind provenita din avarii sau infiltrații și nu este evacuată către canalizare.

De asemenea, rețeaua termică secundară este afectată de aceleași probleme.

Reabilitarea va fi realizată prin folosire de tehnologii noi care să conducă la creșterea eficienței energetice, în vederea livrării agentului termic la parametri cantitativi dar și calitativi solicitați de către consumatori. Agentul termic trebuie să fie si cu un impact minim asupra mediului prin reducerea cantității de poluanți.

Lucrările de construcție care fac parte din activitatea de reabilitare constau în menținerea canalelor existente și reamenajarea lor dar și realizarea șanțurilor pentru traseele noi în vederea amplasării conductelor. De asemenea vor fi construite cămine noi pe traseele rețelelor secundare în funcție de necesitate pentru realizarea punctelor de secționare dacă va fi cazul.

Pete 69 de milioane de lei fără TVA va costa modernizarea rețelei de transport a agentului termic din Timișoara.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *