Armata Română se modernizează! MApN, achiziție de 17 milioane de lei pentru sistemele de bruiaj al dronelor!

De la ulițele din mediul rural trecem la războiul din secolul 21. Armata a intrat în febra dronelor. După ce au achiziționat aparate de zbor fără pilot, oficialii MApN doresc să cumpere și sisteme care să elimine eventualele drone inamice. Toată afacerea scoate din bugetul apărării peste 17 milioane de lei.

30 de sisteme de bruiaj al dronelor și 10 sisteme de detecție a acestora urmează să intre în posesia unității militare a MApN la finalizarea licitației lansată la finele lunii iunie 2023.

Unitatea militară care se ocupă de achiziție a pus la bătaie 17,3 milioane de lei fără TVA pentru achiziționarea sistemelor.

MApN oferă 17 milioane de lei pentru achiziționarea unor sisteme de bruiaj

Sistemul este destinat pentru executarea bruiajului asupra aeronavelor fără pilot la bord cu scopul protecției fizice a obiectivelor militare împotriva amenințărilor de sabotaj, spionaj sau terorism. Conform caietului de sarcini sunt luate în calcul și amenințări din sfera criminalității organizate.

Nu vor fi acceptate ofertele în care autonomia bateriei este mai mică de 45 de minute în regim de bruiaj continuu cu toate benzile de frecvență activate. Greutatea dispozitivelor trebuie să fie de cel mult 10 kilograme.

Dronele trebuie să fie detectate de la minim 2 kilometrii, iar sistemul trebuie să fie capabil să detecteze minim 10 aparate de zbor simultan. Toate operațiunile trebuie să se desfășoare fără ca sistemele de comunicații să fie afectate. Practic, bruiajul nu trebuie să întrerupă rețelele de telefonie mobilă. Firmele interesate trebuiau să-și exprime intenția până la data de întâi august 2023 urmând ca acestea să fie invitate să-și prezinte ofertele după o etapă de precalificare.

Există o serie de cerințe specifice și de performanță care sunt cerute pentru aceste sisteme. Printre acestea se numără și tipologia de utilizare, și anume ”ochește și tragi” . O altă cerință se referă la aparatul de observare și de ochire. Potrivit datelor din document, produsul trebuie să includă lunetă de ochire cu factorul de mărire minimum de 4X.

Cu ochii pe cer: Controverse privind achiziția celor 30 de sisteme de bruiaj al dronelor

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *