Peste 200 de milioane de lei vor fi cheltuiți de Primăria Sectorului 1 pentru ghenele de gunoi. Aparent este concurs în acest domeniu. Și Ministerul Mediului investește sume importante pentru containere, iar alte orașe se înghesuie la rândul lor să cumpere coșuri de gunoi.

Peste 240 de puncte de colectare a gunoiului vor scoate din bugetul Sectorului 1 aproape 44 de milioane de euro. Un calcul simplu ne arată că prețul mediu al unei ghene de gunoi ajunge la fabuloasa sumă de 31.000 de euro. În acești bani sunt incluse dotări hi-tech.

Clotilde aruncă 200 de milioane pentru containere de gunoi high-tech!
Valoarea estimativă a a achiziției este de 183.765.454,16 lei fără TVA

Containere de gunoi conectate la internet

Administrația din Sectorul 1 dorește să aibă containere de colectare a gunoaielor cu panou solar, baterii, GPS și clasă de IP-uri alocată pentru a transmite în timp real cantitatea colectată. În cele 242 de puncte de colectare vor apărea și un număr similar de camere video care urmează să înregistreze toți oamenii care vor arunca ceva la gunoi.

Clotilde aruncă 200 de milioane pentru containere de gunoi high-tech!
Specificațiile unui punct de colectare

Comunicațiile dintre primarul Clotilde Armand și containerele de gunoi vor fi asigurate prin rutere wifi cu sim de telefon.

Ofertele la licitația de 44 de milioane de euro de la Sectorul 1 pot să fie depuse până pe 17 iulie.

Pe Bani Publici ED.3 EP.5 - Primăria Sector 1

Ce dotări au containerele de 200 de milioane de lei 

În vara lui 2023, Clotilde Armand, aflată la cârma Primăriei Sectorului 1, încă din 2020, transmitea pe Facebook un comunicat referitor la containerele de gunoi ultramoderne. 

„În Sectorul 1 vom avea un sistem ultramodern de colectare separată a deșeurilor pe cinci fracții: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deșeuri reziduale și bio-deșeuri.

Am lansat aseară în Sistemul Electronic de Achiziții Publice procedura de atribuire a contractului de furnizare a echipamentelor de colectare separată a deșeurilor a cărui valoare totală estimată este de 183.765.454,16 lei fără TVA. Se vor realiza 940 de puncte de colectare, dintre care 698 de supraterane și 242 subterane, fiecare cu colectare pe 5 fracții. La acestea se adaugă cele două puncte de colectare subterană instalate deja pe străzile Pajurei nr. 14 și Pajurei nr. 3-5, în cadrul programului pilot.

Prin implementarea acestui amplu program de amenajare a punctelor de colectare separată a deșeurilor pe cinci fracții vom crește considerabil gradul de colectare separată a deșeurilor reciclabile, contribuind la atingerea țintelor de reciclare, vom elimina mirosul neplăcut de gunoaie și vom crește crește gradul de curățenie. Altfel spus, vom proteja mediul pentru a apăra sănătatea locuitorilor și a crește calitatea vieții în Sectorul 1.

Platformele de colectare separată au următoarele dotări:
– Sistem electronic de acces pentru utilizatorii dedicaţi cu transmiterea datelor la distanţă;
– Sistem electronic de informare/avertizare a gradului de umplere a containerelor cu transmiterea datelor la distanţă;
– Cip de identificare electronică pentru fiecare container;
-Sistem tip macara pentru ridicarea din subteran a containerelor pentru golire;
– Panou fotovoltaic pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor sistemului electronic;
– Sistem de supraveghere video pentru punctul de colectare;
– Fiecare container subteran are capacitatea de 3 mc, iar senzorii și celelalte echipamente de monitorizare vor detecta dacă tipurile de deșeuri sunt sau nu amestecate între ele”, se arată in postarea din 16 iunie 2023. 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *