Județul Argeș a atribuit contractul cu privire la execuția lucrărilor aferente restaurării obiectivului de investiții Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”. Contractul are în vedere consolidarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” reprezintă o expoziție de artă românească modernă și contemporană și a fost deschisă în 1969. Galeria de Artă din centrul Piteştiului adăposteşte peste 1.000 de lucrări de pictură şi sculptură. Printre pictorii care au tablouri expuse se numără Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Ţuculescu, iar printre sculptorii din ale căror lucrări care se regăsesc la Galeria de Artă figurează Gheorghe Iliescu-Călineşti, Ovidiu Maitec, Radu Aftenie, Adrian Popovici etc.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea infrastrcuturii Galeriei de Artă prin restaurarea, conservarea obiectivului turistic și creșterea gradului de expunere al Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” după finalizarea lucrărilor de intervenții, prin digitalizarea acestuia.
Construcția a fost realizată în anul 1886 și are un regim de înălțime pe 2 niveluri, parter și 1 etaj. Forma clădiri este dreptunghiulară. Înălțimea parterului este de aproximativ 4,60 m, iar înălțimea etajului este de aproximativ 5,60 m. În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări complexe de realizare a consolidărilor structurale necesare, de eliminare a igrasiei, de refacere a finisajelor deteriorate, de refacere a învelitorii din tablă a acoperişului, a instalaţiilor electrice, sanitare şi de încălzire.
Cine se ocupă de renovare
Contractul a fost atribuit companiei Euroas. Aceasta este o firmă de construcții din Satu Mare administrată de Mircea Gheorghe Lețiu. În 2020, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 100,6 milioane de lei și un profit de 3,6 milioane de lei. Firma are 65 de angajați.
Valoarea totală a contractului este de 14,8 milioane de lei, fără TVA, adică 2,9 milioane de euro, plus TVA. Valoarea construcțiilor și instalațiilor este de 14,4 milioane de lei. Valoarea utilajelor, echipamentelor funcționale și montajul acestora este de 266 de mii de lei. Valoarea cheltuielilor aferente orgănizării de șantier este de 30 de mii de lei. Finanțarea proiectului este realizată în proporție de 85% din fonduri europene, 2% din contribuția Consiliului Județean Argeș și 13% de la Bugetul de stat. Termenul de execuție al lucrărilor de renovare este de 21 de luni, în timp ce în 1886 constructorilor le-a luat doar 11 pentru construirea clădirii. Proiectul de restaurare a galeriei de artă a primit finanțare europeană de acum 2 ani doar că, din cauza firmelor italiene care au câștigat inițial licitația dar n-au făcut nimic, procedura a fost reluată pentru a se stabili un alt câștigător.