Olguta Lia Vasilescu
Claudiu Manda

Claudiu Manda a pozat într-un socialist cu datorii și rate la bancă în momentul declanșării scandalului legat de achiziționarea unei case cu robinete de aur și încuietori cu, cristale Swarovski. Lumea Politică vă prezintă în exclusivitate cum a reușit să cumpere Manda cu 90 de lei o treime dintr-o afacere de milioane.

Pe urma apartamentului lui Manda

Senatorul Claudiu Manda a explicat faptul că pentru a achiziționa casa prezentată de presă a trebuit să se împrumute și urmează să vândă un apartament înregistrat pe o firmă la care este asociat. Firma respectivă se numește Imoband Oltenia și a fost fondată în 2011 de Claudiu și Adina Andreea Manda, fosta soție a politicianului.

La un an de la lansare avea active de 183000 lei, iar în 2013 valoarea activelor a crescut la 379000 lei, valoarea menținându-se aproximativ la același nivel până în prezent. De menționat este faptul că firma are datoriile totale mai mari ca activele.

În 2014, Andreea Manda părăsește societatea, în locul ei fiind cooptat, cu 2,5% din părțile sociale, un anume Florin Cătălin Tabacu care este numit și administrator.

Afacerea mileniului

Pe 23 martie 2015 Claudiu Manda reușește afacerea mileniului. Politicianul despre care Traian Băsescu spunea că are experiență economică limitată la tăierea biletelor la intrarea Casei Studenților reușește un jackpot.
Socialistul Manda participă cu 90 de lei, prin firma sa Imoband Oltenia, la majorarea capitalului social al Scai Agro Holding SRL. În schimbul celor 90 de lei, firma lui Manda primește 31% din companie.

Afacerea este spectaculoasă deoarece Scai Agro Holding avea, la momentul tranzacției, active de 1,7 milioane de lei. La un calcul simplu vedem că Manda primea pentru 90 de lei active de 500.000 de lei (31% din Scai Agro Holding). Dintr-un foc, Claudiu Manda își multiplica investiția de 5555 ori.

Anul trecut, firma la care indirect Manda deține 31% din părțile sociale a generat venituri de 2,2 milioane de lei. Majoritatea acestor venituri sunt realizate din exploatarea unor terenuri în zona localității Ișalnița din apropiere de Craiova.

Acolo, Scai Agro Holding suprafețe mari în proprietate dar și în arendă. Astfel, holdingul din care Manda deține indirect aproape o treime este greu de evaluat.

Filiera Ișalnița

Interesele economice ale lui Claudiu Manda în micuța localitate de lângă Craiova sunt în principal legate de cumpărarea de terenuri prin Scai Agro Holding. În ultima perioadă compania a achiziționat masiv terenuri agricole.

2000 de lei pentru 0,4 hectare de la Ion Preda. 7500 lei pentru 1,6 hectare de la Nicolae Preda. 4500 lei pentru 0,5 hectare de la Aurel Iancu. 7500 de lei pentru 0,8 hectare de la Alexandru Roșca. 9500 de lei pentru 1,9 hectare, iar exemplele pot să continue.

Fondurile nerambursabile

Apariția lui Claudiu Manda printre persoanele interesate de bunăstarea Scai Agro Holding a făcut ca această firmă să aibă un impuls de dezvoltare. La finele anului în care senatorul social democrat intra cu 90 în afacerea cu terenuri, Ministerul Agriculturii premia Grupul de Actiune Locala Colinele Olteniei pentru implementarea unui proiect de 2,8 milioane de euro.

Firma la care Claudiu Manda deține indirect o treime din părțile sociale este membru acestui grup de acțiune locală care se finanțează din fonduri europene și din bugetele locale ale primăriilor membre.

Anul acesta GAL Colinele Olteniei gestionează împărțirea a câte 15.000 de euro pentru fiecare proiect european depus.

Acest lucru nu înseamnă că organizația în care firma senatorului este parte se limitează la banii veniți de la Bruxelles. Fiecare din cele 14 primării membre cotizează cu sume cuprinse între 3000 și 6000 de lei. Peste acești bani, Consiliul Județean Dolj mai aruncă ceva. Ultima dată, în decembrie 2018, Ion Prioteasa a direcționat 30.000 de lei către GAL Colinele Olteniei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *