Sorin Grindeanu a bătut toate recordurile de vorbit la telefon. 300 de euro/zi a consumat ministrul într-o deplasare din SUA. Banii au fost recuperați de alt ministru, azi partener de guvernare.

Lucian Bode descoperă datoria lui Sorin Grindeanu

Ministerul Transporturilor l-a dat în judecată pe Sorin Grindeanu. Instituția cerea bani care ar fi fost cheltuiți de Grindeanu în 2015 când ocupase funcția de ministru. Pe 21 ianuarie 2020 Lucian Bode era ministru al Transporturilor în primul Guvern al lui Ludovic Orban.

Bode preluase frâiele instituției de exact două luni și două săptămâni. Atât a avut nevoie să constate că Sorin Grindeanu avea datorii față de minister. Banii erau datorați de Grindeanu din 2015 când el conducea Ministerul Transporturilor.

Prejudiciul fusese constatat de Curtea de Conturi la un control de rutină. Inspectorii descoperiseră că Sorin Grindeanu a rupt telefonul în două la o deplasare în Statele Unite ale Americii.

Sorin Grindeanu telefon

A vorbit de 300 euro PE ZI la telefon

Deplasarea a durat nouă zile, iar detaliile ei nu mai sunt găsite în presă. Singura referire la excursia lui Grindeanu în America este într-un articol despre demisia președintelui Poștei Române care a avut loc în timp ce ministrul era plecat.

Cert este că inspectorii Curții de Conturi au constatat faptul că Grindeanu vorbit la telefon destul de mult. În total, roamnig-ul a costat 11.961,08 lei (2600 euro). Practic, ministrul a vorbit la telefon de 300 de euro în fiecare zi stată în America.

Normal că la aceste valori, Grindeanu nu a fost în stare să justifice cheltuiala. Cu toate acestea, nimeni nu l-a deranjat din 2015 până în 2020 când Lucian Bode a descoperit această vulnerabilitate.

Sorin Grindeanu – a plătit după ce a ajuns în instanță

Pe 21 ianuarie 2020 Ministerul Transporturilor înregistra o plângere la Judecătoria Timișoara. Dosarul nr.1124/325/2020 îl avea pe fostul ministru în calitate de pârât. Imediat, Sorin Grindeanu, pe atunci președintele ANCOM acoperea „gaura” făcută cu telefonul în America. Sorin Grindeanu a achitat banii și penalitățile pentru ca să nu se ajungă la executare pe data de 17 februarie 2020.

În iunie 2020, judecătorii din Timișoara au constatat închiderea procesului după ce Ministerul Transporturilor a depus o cerere de renunțare la dosar. Nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.

Și-a comandat bilet de avion și nu s-a mai dus în Luxemburg

În aceiași zi Grindeanu a achitat și suma de 1484,59 lei. Acești bani fuseseră imputați tot de Curtea de Conturi. Inspectorii constataseră că, tot în 2015, ministrul Sorin Grindeanu comandase un bilet de avion București – Luxemburg – Timișoara pentru a se duce la o reuniune în calitate de ministru.

El anulase deplasarea, iar ministerul nu mai putuse anula rezervarea. Biletele costaseră peste 3000 de lei, dar inspectorii i-au imputat lui Grindeanu numai o parte din bani, cealaltă fiind reținută din salariile altor funcționari.

Nimeni nu a cerut explicații cu privire la faptul că biletele de avion erau rezervate în așa fel încât Grindeanu pleca de la București, dar se întorcea acasă, la Timișoara.