Peste 100 de mii de contracte în sistemul public de achiziții. Acesta este numărul înțelegerilor parafate cu statul de o firmă din România. Așa se prezintă o companie care activează în domeniul medical și care este preferată de mai multe spitale din România atunci când vine vorba despre medicamente.

Mediplus Exim este un nume cunoscut pe piața de medicamente. Compania cu sediul în Mogoșoaia are un bilanț impresionant atât în relația cu statul cât și pe piața liberă. Nu au  fost analizate nici prețurile și nici tipul medicamentelor livrate de această companie către spitale prin intermediul sistemului de achiziții publice.

Compania de medicamente Mediplus are peste 62.000 de achiziții publice

Peste 62 de mii de achiziții directe, aproape 39 de mii de licitații câștigate și 5600 de contracte semnate după proceduri simplificate. Acesta este bilanțul impresionant al firmei de medicamente.

Cifrele impresionante au atras atenția asupra modului de încheiere a acestor afaceri. Spre exemplu, în 20 iulie 2023 compania a publicat la ora 14 și 18 minute oferta pentru un pachet misterios de medicamente. După cinci minute s-a dovedit faptul că angajații Mediplus Exim au fost vizionari, iar Spitalul de Urgență din Sighișoara a achiziționat produsul.

A primit o amendă de 42.000.000 de lei pentru înțelegeri anticoncurențiale

Nimeni nu a reușit să ne explice cum funcționează astfel de înțelegeri care ocolesc licitațiile publice și, implicit, alterează concurența pe piața farma din România.

În 2008 compania a fost amendată cu 42 de milioane de lei pentru înțelegeri anticoncurențiale în comerțul cu insulină. Mediplus a mai făcut obiectul unei investigații și în ceea ce privește înțelegeri pentru mărirea prețurilor antibioticelor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *