Află toate motivele pentru care sindicaliștii de la Metrorex te lasă în stradă în plină iarnă. Averea sindicatului este colosală, iar motivele grevei de la metrou țin exclusiv de afaceri.
Unitatea – Sindicatul Liber Metrou București este deținătoarea tuturor părților sociale ale Sindomet Servcom SRL, firma care deține exclusivitate pentru închirierea spațiilor comerciale din stațiile de metrou. Compania sindicaliștilor are această facilitate din 2003. A fost un fel de cadou oferit de mai marii Ministerului Transporturilor pentru sindicatul condus de Ion Rădoi.
Multitudine de sindicate la Metrou
În realitate Unitatea Sindicatul Liber Metrou nu este singurul sindicat din jurul Metrorex. Asociatia PAS Metrou, Sindicatul Liber Central Metrou, Asociația Profesională a Lucrătorilor din Metrou, Federația Sindicatelor Solidare din Metrou, Asociația Mecanicilor de Metrou sau Sindicatul Liber al Mecanicilor de Locomotivă și Metrou sunt câteva dintre organizațiile care nu au primit nimic de la mai marii Ministerului Transporturilor.
Contractul initial a fost semnat între Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou și Aviație care deținea Sindomet Servcom și Metrorex. Ulterior, USLMA a fuzionat cu Unitatea – Sindicatul Liber Metrou.
Averea sindicatului
Sindicatul a realizat venituri de 6,2 milioane de lei (1,3 milioane de euro) în 2017 din exploatarea unor active evaluate la 17 milioane de lei (3,6 milioane de euro). Mare parte dintre acești bani sunt virați chiar de Metrorex și reprezintă 2% din banii pe care angajații ar putea să-I direcționeze din impozitul pe profit.
Sindomet Servcom nu a participat cu mult la aceste venituri deoarece în același an a realizat venituri de 5,4 milioane de lei dar și cheltuieli de 5,4 milioane de lei, deci un profit infim față de activele de 10,7 milioane de lei deținute.
Aceste rezultate arată că firma ar fi chiar într-o oarecare dificultate financiară având în vedere datoriile de 8 milioane de lei pe care le înregistrează.
În afară de contractul extrem de avantajos cu Metrorex prin care firma sindicatului a obținut monopol pe spațiile comerciale, Sindomet Servcom are mai multe hoteluri.
Hotelurile din Bușteni
Hotelul a fost cumpărat de Sindomet în anul 2001 și renovat. Trei ani mai târziu a fost transferat de către Sindomet Servcom la firma Viltour unde era asociat cu 99% din părțile sociale. Adresa imobilului este pe strada Ciocârliei, nr. 47 în Bușteni. În aceiași localitate, firma sindicatului Metrorex a mai desfășurat activități și pe str. Ciocârliei nr. 28 și Valea Albă, nr. 48.
Ultima locație este Vila Vraja Munților despre care nu există multe date.
Sucursala de pe litoral
Firma sindicaliștilor de la metrou a avut un sediu în str. Banatului, nr. 10, Eforie Nord, județul Constanța. În 2005 a suspendat activitatea la această locație pentru 3 ani, iar în 2011, sucursala Sindomet a fost radiată în totalitate.
În prezent la locația respectivă are sediul societatea Marea 2015 SRL deținută de Ionuț Mihai și Marius Croitoru.
Averea „regelui” Metrorex
Ion Rădoi este liderul absolut al sindicaliștilor. El a depus ultima declarație de avere în 2016 din postura de Președinte al Federației Sindicatelor din Transporturi Transloc. Conform acestui document avea un teren agricol de două hectare, o pădure de 1 hectar, un teren intravilan de 9000 de metrii pătrați și alt teren agricol extravilan de 1,2 hectare. Ion Rădoi mai deținea un apartament de 90 mp în București, o casă de 130 mp în Dâmbovița, o vilă la Sinaia și o altă casă în Giurgiu. El încasase într-un an pentru munca sindicală 111.799 lei.
Casa de la Sinaia fusese în trecut închiriată de Rădoi Raiffeisen Bank sau BRD pentru 5200 euro/lună. Contractul a dispărut între timp din declarația sa de avere. Rădoi a fost deputat PDSR în mandatul 200 – 2004.
Oamenii PSD din conducerea sindicatului
Bucureștenii vor fi afectați major de războiul sindicaliștilor după profituri. Șantajul sindicatului cu greve pentru a pune mâna pe spațiile comerciale de la metrou o să lase sute de mii de oameni fără transport. Doi dintre liderii de sindicat sunt și consilieri generali la Primăria Capitalei.
Crișu Florian Mișu este adânc implicat în afacerile sindicale așa cum am prezentat și în profilul său de la LumeaPolitică.ro. El era administrator al firmei sindicaliștilor în anul 2004.
Marian Artimon este de asemenea consilier general la Primăria Capitalei. El este om de bază în echipa PSD pentru București fiind desemnat ca reprezentant al PMB în consiliile de administrație ale Societății de Transport București și ale altor 5 companii înființate de municipalitate după cum a arătat Libertatea.
În 2017 când Sindomet Servcom SRL a absorbit Viltour SRL (firma care deține hotelurile de la munte) Artimon era administrator al ambelor companii. În 2016 el a fost reconfirmat ca administrator al firmei care acum se luptă pentru a prelungi monopolul pe spațiile comerciale de la metrou.
Negocierile cu Ministerul Transporturilor
În data de 25 mai 2016 Consiliul de Administrație Metrorex a părut că le va face pe plac sindicaliștilor și a mandatat o comisie de negociere între compania de stat și firma sindicatului.
Peste două luni negocierile s-au încheiat. „ Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor ia act de Nota de prezentare M.09.02/3169/20.07.2016 privindrezultatul negocierilor dintre Metrorex – S.A. și SINDOMET SERVCOM – S.R.L.” se arată în procesul verbal al AGA Metrorex din 26 septembrie 2016.
AGA solicita Consiliului de Administrație completarea materialului cu Raportul Corpului de Control al Primului Ministru din 13.09.2013. Cu toate acestea AGA Metrorex a decis în 2017 prelungirea acestui contract cu încă un an de zile.