kit gillet

Află care este legătura cu PSD a ziaristului englez care a intervievat-o pe Dăncilă în The Guardian. El locuiește în România de mai mulți ani. Până recent a fost elogios față de Codruța Kovesi.

Gillet nu e angajat la The Guardian

Interviul Vioricăi Dăncilă în prestigiosul ziar britani The Guardian a readus speranța în rândul social-democraților. Ziaristul britanic pare să fi fost reșapat în laboratoarele din Kiseleff tocmai pentru a o intervieva pe Dăncilă. El nu mai scrisese un material pentru The Guardian de fix un an de zile.

Kit Gillet nu este angajat permanent al cotidianului britanic. El este free-lancer și publică din când în cât în ziarele care-l plătesc. Conform arhivei The Guardian, înaintea interviului cu Viorica Dăncilă acesta publicase ultima dată un material în Iulie 2018. Și atunci tema aleasă de Gillet avea legătură cu România. El a publicat atunci un material despre problemele cauzate de faptul că Brexitul alung muncitorii români din fermele englezești.

În total, în 2018, Kit Gillet a publicat în ziarul britanic două materiale. În 2017 el a fost mai activ și a scris în tot anul 10 articole. Toate materialele lui Gillet au legătură cu România.

Fan Laura Codruța Koveși

Pe 12 februarie 2017, The Guardian publica sub semnătura lui Gillet un material despre lupta anti-corupție. El descria atunci cum Laura Codruța Koveși se transformase într-un simbol al lupte cu mafia. El a luat un interviu cu șefa DNA și a descris problemele cauzate de Ordonanța 13.

Laura Codruta Kovesi

Gillet o elogiază pe șefa DNA într-un material lung și cuprinzător care prezintă într-o lumină negativă eforturile guvernului PSD de a dezincrimina corupția. Pe 1, 2 și 9 februarie, britanicul publicase pentru The Guardian articole despre protestele din Piața Victoriei.

Toate aceste materiale sunt într-o oarecare distonanță cu interviul luat Vioricăi Dăncilă în care aceasta spune că Laura Kovesi trebuie să-și rezolve problemele penale.

Interesat de Roșia Montana  

Într-un material publicat august 2017 despre intenția guvernului Tudose de a retrage Roșia Montana de pe lista obiectivelor UNESCO, Gillet spune că firma canadiană a investit în România 700 de milioane de dolari. Britanicul menționează și faptul că investitori vor o despăgubire de 4 miliarde de dolari de la statul român.

Subiectul despăgubirilor cerute de Rosia Montana Gold Corporation este unul de interes pentru Gillet, el acoperin această poveste de mai multe ori. Într-un material din Guardian din 2017 este critic cu guvernul care cerea TVA de la firma canadiană.

Critic al guvernului PSD

În 2018, Kit Gillet a publicat în New York Times un material critic la adresa PSD. Materialul apărut în  prestigioasa publicație din SUA este elogios la adresa Laurei Codruța Koveși. Gillet considera atunci că prin eliminarea ei de la DNA „au fost eliminate procedurile care asigurau independența procurorilor”.

În alt material, Kit Gillet aminteste ca la inceptul acestui an Toader a propus schimbarea legii care ar permite „politicienilor si altor condamnati pentru coruptie din 2014 sa atace verdictele – ceea ce ar putea constitui o amnistie”.

Ros Gillet, mama lui Kit a lucrat și ea pentru New York Times.

Filiera chineză

Ziaristul englez locuiește în România de aproape 10 ani și trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu Cristina Frangulea. Soția sa este responsabilă pentru administrarea a 4 parcuri de eoliene deținute în România și Bulgaria de firma Hareon Solar. Firma chineză se lăuda că va face cel mai mare parc eolian din România încă din 2013.

Atât Kit Gillet cât și soția sa au legături trainice cu China. Cristina Frangulea a lucrat doi ani la Beijing și a terminat un master în capitala chineză. Soțul ei a fost vreme de doi ani Senior Editor la China International Business Magazine și încă un an corespondent la South China Morning Post.

Legătura cu PSD

Înainte de a face carieră în China, Cristina Frangulea a lucrat pentru PSD. Fata care acum are un copil cu jurnalistul englez și afișază poze cu protestele anti-guvernamentale din Piața Victoriei are un trecut aparte. Din aprilie 2005 până în august 2007 ea a fost directoarea cancelariei Prefectului din Buzău.

Marcel Ciolacu

În perioada respectivă, prefect al Județului Buzău era Cristinel Bîgui fost liberal trecut la PSD și condamnat de DNA pentru fapte de corupție. Acesta era, în vremea în care a fost deputat, membru al Grulului de parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză.

Deși Bîgui a fost numit în 07 ianuarie 2005 și eliberat din funcția de prefect în 04 mai 2007, Marcel Ciolacu se laudă și el că a fost prefect interimar al Județului Buzău între noiembrie –  decembrie 2005.

Oricum, cele două personaje importante și controversate din PSD au avut de-a face cu soția lui Kit Gillet care a trecut de la interviurile cu Kovesi la cele cu Dăncilă.

 

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *