MAI se pregăteste de război în mediul virtual! Contractul secret de 17 milioane de lei

Serviciul Secret al Ministerului de Interne se pregătește de război în mediul virtual. Pentru a fi în siguranță, spionii de la interne au cumpărat un sistem de detectare și contracarare a amenințărilor cibernetice. Afacerea a fost câștigată de niște obișnuiți ai licitațiilor simandicoase din zona de justiție și afaceri interne.

MAI alocă 17 milioane lei către cele două companii

17 milioane de lei se duc din bugetul Ministerului Afacerilor Interne către companiile Dataware Consulting și Logic Computer. Banii sunt plătiți pentru un sistem de luptă cu amenințările cibernetice. În cadrul licitației prețul a contat numai în proporție de 40%. Practic, oficialii de la interne au dorit încă de la început să cumpere ceva scump. Așa se face că au existat nu mai puțin de opt criterii de selecție.

Pentru a secretiza și mai tare contractul semnat în mai 2023, oficialii de la Direcția Generală de Protecție Internă au publicat un anunț de atribuire abia în luna iulie. Acest lucru s-a întâmplat deși la procedura de licitație nu s-a înghesuit nicio firmă și a existat o singură ofertă.

Câștigătorii foști parteneri de afaceri ai generalului de la SRI

Câștigătorii, niște foști parteneri de afaceri ai generalului Dumitru Zamfir de la SRI care s-au abonat la contracte cu instituții de forță ale statului. Dataware Consulting este patronată de Cătălin Georgescu şi Adrian Savu. În ultimii ani, compania a livrat calculatoarele poliției române, softurile procurorilor de la DNA, niște hard-disk-uri la Jandarmerie și mai multe echipamente la Camera Deputaților și Secretariatul General al Guvernului.

Cel mai ciudat contract al firmei care pare să fie preferată de toate instituțiile de forță este laboratorul criminalistic cumpărat de la Dataware Consulting de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Au existat și o serie de criterii de atribuire în cazul contractelor. De pildă, în cazul contractului pentru achiziționarea unui „subsistem avansat de detectare și contracarare a amenințărilor cibernetice”, au existat șapte subfactori. Conform secțiunii II, acolo unde se regăsesc datele, majoritatea criteriilor sunt legate de componenta tehnică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *