udmr psd

Deputații PSD au vrut să vândă „limba română”. Ei au susținut un amendament controversat al UDMR. Social democrații au ales să susțină propunerea maghiarilor pentru a se asigura de voturile acestora la moțiunea de cenzură. Liberalii din comisia de învățământ au reușit să blocheze inițiativa.

Deputatul Szabo Odon de la UDMR propusese ca elevii maghiari să susțină examenele de evaluare națională și bacalaureat într-o formă mai simplă. El practic susținea ca elevii de etnie maghiară să învețe o limba română „simplificată”.

Susținerea de care s-au bucurat amendamentul UDMR din partea PSD arată că s-a depășit deja linia roșie a interesului național în negocierile politice purtate de social democrați.

Amendamentul depus de UDMR la OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educației naționale a fost susținut de deputații PSD. Aceștia au votat în favoarea amendamentului. Practic, PSD a negociat limba română. Liberalii din comisia de învățământ s-au opus, iar proiectul nu a fost adoptat.

Deputatul de Cluj Sorin Moldovan a protestat vehement față de propunerea UDMR. În ședința de astăzi social-democrații și maghiarii de la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților voiau o reluare a votului.

Sorin Moldovan

Ei aveau cel puțin teoretic voturile a 12 membrii ai comisiei și puteau atrage votul reprezentantului minorităților naționale, cel al reprezentantului PRO România sau al deputatului ALDE.

Pe fondul scandalului Ditrău, amendamentul a fost retras de reprezentantul UDMR. A contat mult și faptul că ministrul Educației, Monica Anisie s-a opus la rândul ei modificării legislative solicitate de maghiari.

amendament UDMR

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *