Recursul compensatoriu, metoda gândită Dacian Cioloș și aplicată de PSD pentru a rezolva problema condițiilor mizere din penitenciare, nu a rezolvat nimic. Pușcăriile nu respectă standardele UE.

Aproape 21.000 de deținuți au fost eliberați din august 2017 până la finele lui 2019 în baza controversatei legi a recursului compensatoriu. Datele reies dintr-un raport transmis presei de Administrația Națională a Penitenciarelor. Aceleași date relevă faptul că 1300 de deținuți eliberați astfel au revenit rapid în închisori pentru fapte similare.

Un an degeaba pentru recursul compensatoriu

Legea recursului compensatoriu a fost gândită de Guvernul lui Dacian Cioloș și votată de majoritatea PSD din Parlament. În 19 octombrie 2017 actul normativ a intrat în viguare. Deținuții care stătuseră în condiții improprii beneficiau de șase zile reducere din pedeapsă la fiecare 30 de zile executate.

Recursul compensatoriu a încetat să mai existe la finele lui 2019 când Camera Deputaților a abrogat legea. Parlamentarii au finalizat un proiect care nu a schimbat deloc situația din penitenciarele din România.

Pușcării aglomerate în 2019

În iunie 2019 după ce fuseseră eliberați aproape 18.000 de deținuți în baza recursului compensatoriu aglomerația nu dispăruse deloc. Administrația Națională a Penitenciarelor anunța că numărul deținuților este în continuare mai mare decât cel al paturilor. Cota de ocupare era de peste 115% în total, unele penitenciare având aglomerație mult mai mare.

În aceiași lună, o insepcție a Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki constata faptul că la Penitenciarul Tg. Jiu există 293 de paturi. Raportorii pentru drepturile omului constatau supraaglomerarea.  „capacitatea normală a acestuia la 4 mp este de 218 de persoane” susține APADOR CH ONG-ul notează în raportul propriu că a constatat condiții neigienice la bucătăria unității inspectate.

Sub 1% din promisiuni respectate

România a promis Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei că va construi din 2018 până în 2024 peste 8000 de locuri de cazare în penitenciare. După primii doi ani din cei șase, guvernul a reușit construirea a numai 70 de noi locuri de cazare.

Cifra reprezintă sub un procent din cea promisă și indică faptul că situația din pușcăriile românești va rămâne la fel pentru foarte multă vreme.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *