CBC Creative Finance, o firmă necunoscută, a raportat la finele lui 2021 active de 220 de milioane de lei. Oficialii ANAF nu s-au obosit să vadă cum au crescut aceste cifre într-un mod miraculos. Ocupați cu impozitarea tarabelor din piață și speriați de clienții firmei, funcționarii de la antifraudă nu au mișcat un deget.
În spatele raportărilor se ascund secrete spectaculoase. Banii mai multor politicieni au curs prin conturile companiei departe de ochii indiscreți ai Agenției de Integritate sau ai Oficiului Național pentru Prevenirea Spălării Banilor. Unii oameni implicați politic au declarat sumele, dar cei mai importanți au preferat anonimatul. Vă prezentăm o poveste care ar putea să explodeze înainte de alegerile din 2024.
- Firma prin care mai mulți politicieni au investit în crypto-monede și-a încetat plățile către clienți.
- 44 de milioane de euro sunt blocate într-un faliment care ridică multiple suspiciuni rezonabile.
- ANAF sau Oficiul de Spălare a Banilor nu a considerat un risc creșterea de 130 de milioane de lei din activele companiei într-un singur an.
- Cinci persoane implicate politic printre care un vice-primar din București, un secretar general de primărie din Botoșani și un consilier județean din Satu Mare sunt confirmați pe lista de victime alături de alți doi funcționari publici.
- Sure apropiate de companie susțin că cel puțin trei foști membri ai Guvernului și șase parlamentari se regăsesc printre investitorii CBC Creative Finance.
- Nicio instituție a statului nu a început o anchetă alimentând suspiciunile cu privire la teama unor persoane sus puse ca investigația să nu îi afecteze.
- Mai mulți investitori simpli încearcă să-și recupereze banii în justiție, dar nu am identificat nicio anchetă penală.
- Sub ochii îngăduitori ai autorităților au apărut două firme cu același nume, sediu și cod „unic” de identificare, iar pentru a se pierde urma banilor o firmă din Lituania abia așteaptă să intervină.
CBC Creative Finance – pușculița politicienilor
Firma care și-a mărit activele cu 130 de milioane de lei în mod miraculos este specializată în tranzacționarea de crypto-monede. CBC Exclusive Finance a adunat clienți vreme de câțiva ani în ciuda faptului că Autoritatea de Supraveghere Financiară a a publicat numele companiei pe lista entităților care nu sunt înscrise în registrul public al instituției.
Surse din interiorul companiei indică faptul că CBC Creative Finance a funcționat fără probleme din partea autorităților din cauză că a tranzacționat sume importante pentru mai mulți politicieni și oameni cu funcții importante.
Așa se explică de ce Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a știut că firma acționează în zona gri a pieței și nu a intervenit. Tot din același motiv, ANAF a observat creșterile scriptice fabuloase și nu a considerat că ar fi util un control.
Țeapa de 44 de milioane de euro pe care statul nu o observă
Sursele Lumea Politică indică faptul că CBC Creative Finance au tranzacționat sume importante de bani pentru cel puțin trei foști membri ai Guvernului Cîțu și șase parlamentari. Datele despre ei nu sunt publice, iar ei au profitat de lacunele legislative și nu au trecut în declarațiile de avere aceste sume.
În același timp, un viceprimar din București, un secretar general de primărie din Botoșani și un consilier județean din Satu Mare sunt pe lista celor care au trecut în declarațiile de avere sumele investite la CBC Creative Finance. Alături de ei, alți doi funcționari publici, identificați în cursul anchetei, au ales să declare sumele investite.
„Cu privire la presupusele cele 5 persoane expuse politic, daca este cazul, ne-au devenit clienti inainte de a intra in politica cu mult, si si-au declarat totul la liniuta. Nu e nimic de comentat acolo” susține Cristian Felician Pricop, omul din spatele CBC Creative Finance. El evită să discute despre implicarea politică a unora dintre clienții săi. Cu toate acestea face referire la persoanele care au trecut sumele în declarația de avere, nu la politicienii care au uitat acest amănunt.
Ceilalți investitori cu implicări politice au trecut sub tăcere banii pe care i-au jucat pe piața crypto-monedelor. În total, zeci de milioane de euro au fost tranzacționate prin intermediul companiei care acum a tras obloanele și a sistat plățile către clienți sub ochii îngăduitori ai statului.
Platforma Binance s-a sesizat că politicienii spală bani
La începutul acestui an clienții CBC Creative Finance primeau un mesaj în care aflau că firma nu mai acceptă clienți noi, nu mai tranzacționează activele celor vechi, iar procesul de returnare a banilor avea să mai dureze. „Binance a oprit tranzactionarea pentru noi, până când KYC-urile dvs. și procedurile noastre de conformitate sunt verificate. Începând cu data de 15 Decembrie, CBC tranzacționează doar pe Bitstamp, având în vedere cele de mai sus, unde tranzacționarea în marjă (Limited Leverage) nu este posibilă. Începând de astăzi, CBC nu va tranzacționa niciun activ mai departe și va solicita tuturor platformelor să returneze activele în portofelele digitale ale companiei noastre, pentru a continua cu plata către clienții săi.” se arăta în comunicatul transmis de companie către clienți.
CBC Creative Finance declarase la finele lui 2020 active de 90 de milioane de lei, iar la sfârșitul lui 2021 acestea explodaseră, iar oficialii ANAF înregistraseră fără să comenteze active de 220 de milioane de lei. În acest timp, oamenii se organizau pentru a recupera datoriile.
Banii politicienilor ignorați de ANAF și ONPSB
Surse din cadrul CBC Creative Finance susțin faptul că explozia fabuloasă de active ale firmei a fost datorată unei infuzii de capital care a venit tocmai de la persoanele politice despre care patronul Cristian Pricop nu dorește să discute.
După câțiva ani de tranzacții cu sume mici, investitorii au căpătat încredere și mai mulți oameni importanți au scos de „la saltea” adevăratele comori pe care le-au dat pe mâna companiei pentru a le introduce în circuitul fiscal.
Teoria este susținută și de faptul că o creștere de asemenea amploare nu a atras interesul AFAF sau al Oficiului Național de Prevenire a Spălării Banilor care se sesizează de fiecare dată când vreo fată încasează mai mult de 10.000 de euro din video-chat. În cazul CBC Creative Finance nicio instituție nu s-a sesizat și nu a demarat o anchetă.
Mai atente decât autoritățile din România au fost platformele de tranzacționare din străinătate care au solicitat celor de la CBC Creative Finance să le indice sursa banilor. „Exista dovezi cu privire la verificarile solicitate de catre platformele de tranzactionare, care au fost deja prezentare organelor de acheta unde si cand a fost cazul” susține Cristian Pricop care nu poate să explice exact motivele pentru care acum compania sa nu returnează investitorilor sumele datorate.
CBC Creative Finance „clonată” pentru a ascunde urmele banilor
În timp ce investitorii mici încercau să-și recupereze datoriile, iar politicienii să ascundă urmele banilor, patronii de la CBC Creative Finance au duplicat firma. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice există două firme cu același nume și cu un cod „unic” de identificare diferit. Ambele companii au același sediu.
Patronul Cristian Pricop încearcă să susțină o inepție „Cu privire la acest aspect, este atât de simplu de identificat, nu exista doua companii cu același nume, este aceiași companie care si-a mutat sediul social din București in Ilfov. Este o procedura standard a autorităților, care aloca alt CUI in momentul in care societatea este transferata in alt județ.” susține patronul CBC Creative Finance.
Spusele sale sunt incorecte. Codul Unic de Identificare este, așa cum spune și numele, unic. Ceea ce se modifică la transferul unei firme dintr-un județ în altul este numărul de înregistrare de la Registrul Comerțului. Mai mult, ambele societăți omonime au sediul la aceiași adresă, iar teoria schimbării de județ pare neinvocabilă.
Concomitent, omul care deține controlul asupra 44 de milioane de euro depuși de investitori în SRL-ul său a pregătit o firmă în Estonia o companie care să preia activele firmei cu datorii. „Societatea de care vorbiți dumneavoastră a fost înființata cu unicul scop de a converti active digitale in fiat, acest lucru necesitând o licența. Având in vedere ca Romania nu oferă o astfel de licența, am înființat o noua societate într-o jurisdicție care sa permită acest lucru, dar nu s-au efectuat transferuri intre cele doua companii pana in momentul de fata, acest lucru se va întâmpla in momentul in care vom avea acces la active.” spune Pricop fără să explice clar de ce nu returnează oamenilor cele 44 de milioane și evitând să discute despre clienții cu implicări politice.