Valentin Blănariu: politician transpartinic, student tomnatec, specialist în cozonaci și bujii. Acesta este profilul vice-președintelui care a fost desemnat să gestioneze Arhivele Securității. A început facultatea la 32 de ani. În 2003 a absolvit o instituție de învățământ superior care fusese desființată de Guvern din 2001.

Profil de politician mediocru

Blănariu este numărul doi la Consiliul Superior de Studiere a Arhivelor Securității. Este vice-președintele instituției care decide cine a fost și cine nu a fost informator al poliției politice din România comunistă.

Fost deputat din partea PPDD, Valentin Blănariu și-a început cariera politică în 2012 când a intrat în Consiliul Local din Reșița natală din partea partidului lui Dan Diaconescu. În CV-ul postat pe pagina CNSAS scrie că a fost membru al Comisiei de Urbanism.

Tot acolo, politicianul explică faptul că din poziția de votant al autorizațiilor de construire a „elaborat strategia de elaborare a fondurilor europene”. Oricum, nu a avut multă vreme să „atragă fonduri”. După șase luni a intrat în parlament tot din partea PPDD.

A stat alături de acest partid până în 2014 când a devenit independent. În 2015, Valentin Blănariu a trecut la PSD. Doctrina social-democrată nu a fost pe placul lui Blănariu. În 2016 a trecut la UNPR pentru ca finalul mandatului de deputat să-l găsească tot în barca PSD.

Valentin Blănariu s-a opus construcției de micro-hidrocentrale

În Parlament nu s-a evidențiat prea tare. A luat cuvântul de trei ori în cei patru ani petrecuți în Camera Deputaților. O dată la jurământ. Cu toate acestea, a reușit să depună unele interpelări. Una mai hazlie decât alta.

Într-o interpelare, Valentin Blănariu consideră că DNA este o agenție. În alta cere Ministerului Educației bani mai mulți pentru o universitate din Reșița decimată de arestări anti-corupție și motivează că au scăzut încasările din cauza scăderii natalității.

În Septembrie 2015, Blănariu cerea Ministrului Mediului să anuleze acordurile de Mediu care permit construcția de micro-hidrocentrale.

„Construcția microhidrocentralelor este încurajată de statul român prin alocarea certificatelor verzi fără ca autoritățile să țină cont de impactul ecologic al acestor infrastructuri și de costul acestui impact” se arăta în interpelarea lui Blănariu.

Facultatea absolvită după desființare

În vremea comunismului, Blănariu era magazioner la reprezentanța Dacia din Reșița. A început activitatea în 1986, imediat după terminarea liceului. În 91 își face o brutărie și asta va fi afacerea politicianului până când colegii lui au decis că ar fi calificat pentru ceva măreț.

Succesul din afaceri îl face pe actualul vice-președinte al CNSAS să se apuce de școală. La 13 ani de la finalizarea liceului, Valentin Blănariu se apucă de facultate. El alege în 1999 cursurile Fundației pentru Tineret „Decebal” din Băile Herculane.

valentin blanariu studii

În 2000 „facultatea” face fuziune prin absorbție cu o școală profesională. În 2001 Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu închide mai multe „universități” printre care și cea urmată de viitoarea stea a politicii. Hotărârea nr. 1027/2001 închidea, teoretic porțile fundației din Herculane.

Practic, Valentin Blănariu termină facultatea în 2003. La un an după ce procurorii DNA descinseseră la instituție pentru că interpreta de muzică populară Stana Izbașa încercase să dea licența în drept cu niște acte dubioase emise de „facultatea” din Herculane. Lăutăreasa a fost condamnată la doi ani cu suspendare. Blănaru a ajuns vice-președinte la Colegiul pentru Studierea Arhivelor Securității.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *