SRI achiziționează echipamente de tip hardware și software și un sistem generator electric. Proiectul are în vedere moderizarea sistemelor de securitate deja existente în cadrul instituțiilor din arcul guvernamental și în cadrul entităților de interes public ce dețin infrastructuri IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională, precum și interoperabilitatea sistemelor de securitate ce urmează a fi implementate şi integrate. Astfel, cu sistemul informatic deja existent, se va asigura funcționarea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), în privinţa coroborării de informaţii, colaborării, analizei şi reacţiei prin mecanismul informatic de alertare rapidă şi diseminare a informaţiilor în timp real.

Ce urmează să achiziționeze SRI-ul

SRI urmează să achiziționeze:

Soluție ATP 1 (ADVANCED PERSISTENT THREAT) este o soluție cheie prezentată sub forma unui sistem integrat de analiză și investigații a agresiunii cibernetice cu scopul de a dedecta, analiza și răspunde la atacurile cu grad ridicat de risc, care utilizează aplicații direcționare, camuflate sau ascunse de tip zero-day. Soluția va fi formată din subsisteme de tip appliance dedicate, adică senzori și o platformă tip appliance de management centralizat care să poată asigura coroborarea de informații între diversele subsisteme.

Soluție ATP 2 este o platformă de securitate cibernetică care utilizează algoritmi specializați de învățare automată nesupravegheată și analiză comportamentală sau mecanisme complexe de inteligență artificială pentru a monitoriza traficul de date din cadrul unei infrastructuri IT&C. Aceasta este capabilă să analizeze și să detecteze atacurile cibernetice avansate și atacurile cibernetice necunoscute.

Soluție ATP 3 este o platformă de securitate cibernetică ce utilizează algoritmi specializați de învățare automată și analiză comportamentală sau mecanisme complexe de inteligență artificială pentru a monitoriza traficul de date din cadrul unei infrastrcuturi de control industrial. Aceasta este capabilă să analizeze și să detecteze atacurile cibernetice avansate și atacurile cibernetice necunoscute.

SRI

Contractul este împărțit pe 2 loturi. Lotul 1 presupune furnizarea de echipamente hardware și software prin care se urmărește dezvoltarea, adaptarea și actualizarea tehnologiilor de securitate utilizate la momentul actual în scopul menținerii unui nivel corespunzător de protecție cibernetică a infrastructurilor cu valențe critice. Lotul 2 presupune furnizarea unui sistem generator electric sincronizat de capacitate 3x550kVA necesar pentru asigurarea, în timp real, în cazul apariției unor întreruperi în furnizarea de electricitate la rețeaua zonală/locală, a alimentării continue cu energie electrică a componentei vitale a sistemului naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C cu valenţe critice pentru securitatea naţională împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic. Achiziția are în vedere livrarea, amenajarea spațiului de instalare și instalarea unui sistem independent de mare capacitate pentru alimentarea cu energie electrică.

Cine sunt câștigătorii contractului

Lotul 1 a fost atribuit asocierii dintre companiile Datanet System și S&T România. S&T România a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 217 milioane de lei. Compania a raportat un profit de 917 mii de lei și 183 de angajați. Datanet Systems a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 125 de milioane de lei. Firma a avut un profit de 6,4 milioane de lei și 70 de angajați. Datanet Systems face parte din grupul slovac Soitron și este partenerul Cisco cu cea mai mare cotă de piaţă şi cea mai numeroasă echipă de specialişti certificaţi Cisco din România.

Lotul 2 a fost atribuit companiei Energen România (fostă Delta Energy Invest). În 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei, un profit de 11 mii de lei și are un singur angajat. Energen România este specializată în proiectarea, fabricarea și comercializarea grupurilor electrogene. Firma este deținută de Victor Cătălin Orzață.

Valoarea totală a contractului este de 124 milioane de lei, fără TVA, adică 25 de milioane de euro, plus TVA. Durata contractului este de 12 luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *