Violența în școli nu poate fi oprită prin noile legi ale educației, consideră Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP). Siguranța în școli nu poate fi impusă decât prin acte normative separate, consideră reprezentantul părinților.
„Trebuie să venim cu niște acte normative astfel încât să putem să creăm un climat favorabil sau un climat de siguranță la nivelul școlii (…) Nu ai cum să spui în lege că paznicul are voie să percheziționeze un elev. Nu ai cum să spui în lege că primăria este obligată să vină în sprijinul comunității și să asigure finanțarea pentru un post de paznic. Astea nu țin de Legea Educației Naționale”, a spus Cristache într-un interviu PsNews.
„Nu are legătură paza cu ceea ce scrie în lege. Nu are legătură cadrul de sancțiuni pe care trebuie să-l agreez. Legea cuprinde niște principii. Partea de structură, partea de evaluare, partea de curriculum, nu au legătură cu siguranța într-o unitate de învățământ. Pentru acest lucru este nevoie să existe niște acte prin care să subscrie atât Ministerul Educației, cât și Ministerul de Interne. Părinții trebuie să-și asume în totalitate astfel de derapaje și să fie sancționați, dacă vorbim de copiii lor. Deci, legea foarte puțin poate să acționeze pe acest segment și, mai degrabă, partea de informare, partea de prevenție, care nu ține de lege. În acest moment, școala poate să deschidă ușa oricui să intre să facă prevenție în școală. Bine, nu oricui de pe stradă. Instituțiilor statului, cum sunt cei de la siguranța școlară, spre exemplu. Deci un director poate să cheme specialiști în domeniu, dacă vorbim de educația pentru sănătate, medici de familie, cabinete de planning și așa mai departe. Nu oprește nimeni un director să deschidă ușa acestor instituții, astfel încât să ne asigurăm că se face prevenție și informare în școală. Ăsta e primul pas”, a explicat Iulian Cristache.
Pentru finanțarea complementară a acestor inițiative, conform lui Cristache, trebuie să ajute sub o formă sau alta consiliile locale. Iulian Cristache a pus accent pe nevoia de investiții în vederea achiziționării unor echipamente de detectare a muniției și prezentarea armelor. Conform acestuia, într-un procent de 99% nu ține de legea educației, ci de alte acorduri și subsegmente între Ministerul Educației și Ministerul de Interne.
„Nu ai cum să spui în lege că paznicul are voie să percheziționeze un elev. Nu ai cum să spui în lege că primăria este obligată să vină în sprijinul comunității și să asigure finanțarea pentru un post de paznic. Astea nu țin de Legea Educației Naționale. E nevoie de anexa la contractul pe care îl face părintele la început în ciclul de învățământ cu școala prin care să reiasă niște sancțiuni clare și părintele să-și asume responsabilitatea 100%, cum s-a întâmplat și în Serbia, unde părintele a fost arestat. Copilul este minor, n-are nici măcar 14 ani. Deci asta trebuie făcut și, într-adevăr, în afară de lipsa banilor, de subfinanțare, omul sfințește locul. Cum vă spuneam, un director să poată să deschidă ușa instituțiilor și să le cheme, să facă adrese, să facă un calendar prin care să trimită la siguranța școlară, la circumscripție, la toate celelalte instituții. Acestea să vină, să informeze, să facă activități fie în timpul orelor de dirigenție, fie la nivelul opționalelor, fie în afara orelor. Nu cred eu că va fi vreun părinte care va refuza sau care nu-și va dori să țină copilul o oră în plus, astfel încât să aibă parte de aceste acte de informare la nivelul unităților de învățământ”, a mai spus Iulian Cristache.