Violența în școli a ajuns la cote îngrijorătoare, iar „vina este comună”
Violența în școli a ajuns la cote îngrijorătoare, iar „vina este comună”

Violența în școli a ajuns la cote îngrijorătoare, iar „vina este comună” consideră unul din reprezentanții părinților. „Școlile nu ar trebui să mai ascundă gunoiul sub preș” și să ducă copii problemă în comisiile de disciplină, consideră președintele Federației Naționale a Asociaților de Părinți (FNAP), Iulian Cristache.

Vorbim de o mocirlă comună. E clar că vorbim de societate, societatea în ansamblul ei e bolnavă, școala nu poate să fie ruptă de contextul societății sub nicio formă. Noi ne dorim o școală ca afară, dar nu ne uităm că copiii pleacă din niște familii defavorizate, unii dintre ei, profesorii, unii dintre ei au probleme, a se vedea cazul de la Prahova, deși sub nicio formă nu vreau să condamn profesoara în raport cu ceea ce au făcut acei huligani, dar s-a văzut că nu avea un comportament necesar, o pedagogie necesară astfel încât să combată acele acte de indisciplină. Problema de fond este la nivelul sistemului educațional.

Aici nu este vorba de o vină doar dintr-o parte, adică să spunem doar părinții sunt de vină sau doar profesorii. Vina este comună și trebuie să acționăm cu responsabilitate. Dacă atunci când avem cazuri de bullying, de la agresiunea verbală trecem la agresiunea fizică, toți ar trebui să acționăm, fie că vorbim de părinți, fie că vorbim de școală”, a declarat Iulian Cristache, pentru PsNews.

„Și care e problema? Să rămână repetenți!”

El a mai spus că „nu ar fi o problemă să lași repetent un elev pentru gesturi huliganice precum cele care s-au întâmplat la Prahova”.

Este absolut normal să mă uit la cauză, la efect și să tratez cauza. Vorbim și de situația de la Caragiale, unde copilul i-a pus cuțitul la gât doamnei profesoare. Deja acolo vorbim de spețe cu iz penal și trebuie să plătească pentru așa ceva.

În primul rând trebuie să se acționeze. Nu vorbim de clanuri interlope care s-ar putea să se certe și să creeze panică. Vorbim de niște copii care se ceartă și vă spun că din 10 părinți care trec pe lângă copii nu știu dacă 1% vor reacționa – De ce vorbești urât, de ce înjuri- nu vor reacționa. La fel și în școală, profesorii de serviciu ar trebui să vadă că acești copii pe holuri nu știu să se joace, se îmbrâncesc, se înjură, se amenință și ar trebui să acționeze în consecință, la fel și familiile”, a afirmat președintele FNAP.

Iulian Cristache a mai precizat că, în afară de familie, și autoritățile sunt responsabile de cum se comportă elevii în unitățile de învățământ.

Dacă școala spune că lucrurile nu decurg așa cum ar trebui în unitatea de învățământ, să fie vorba de respect și de bun simț, familia ar trebui să acționeze. Dacă vom arăta doar unii spre ceilalți, nu vom face absolut nimic. Cazul de la Prahova, de exemplu. Li s-a scăzut media la purtare, pot rămâne repetenți. Și care e problema? Să rămână repetenți! Trebuie să dublăm partea de informații, trebuie să dublăm partea de prevenție, dar cu cine s-o facem? Pentru că și aici e o problemă, majoritatea arată spre familii – cine face informarea, cine face prevenția către familii, ce autorizații, consilierii, care sunt 1 la 1500. Dacă vorbim de droguri, Agenția Națională Antidrog, care sunt câte 3-4-5 la 400 de școli și atunci nu trebuie să sărim de pasul teoriei și strategiilor care sunt și să trecem la fapte. Ce înseamnă fapte? Finanțare, organigramă corespunzătoare și atunci lucrurile vor intra pe un făgaș cât de cât normal”, a conchis Cristache.

Profesoară batjocorită în Prahova

Poliţiştii din Prahova au deschis o anchetă după ce doi elevi de 13 ani de la o şcoală din localitatea Valea Doftanei, au hărţuit sexual o profesoară, au filmat totul, iar imaginile au apărut în mediul online.

În imagini se vede un elev care mimează gesturi cu tentă sexuală. Un al doilea elev fumează și îi suflă fumul în față acesteia, în timp ce o agresează și el.

Profesoara de limba engleză nu reacționează în primă fază, însă elevul încearcă chiar să îi ridice fusta, încurajat de ceilalți colegi.

Un alt elev apare în imagini, și acesta făcând gesturi obscene și violente. Filmarea este făcută de către un alt elev care îl instigă pe protagonist să facă și mai multe acte jignitoare și batjocoritoare la adresa profesoarei.

Profesoară înjunghiată în clasă

O profesoară din Capitală a fost înjunghiată de un elev chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la începutul orei de japoneză, la Liceul „Ion Creangă” din Capitală.

Profesoara ar fi anunțat clasa a X-a că urmează să le dea un test, însă a fost și momentul în care băiatul a atacat-o pe femeia de 26 de ani cu un cuțit în zona gâtului. Femeia a fost rănită superficial, iar ulterior, la fața locului, au sosit medici dar și polițiștii secției 14, o secție de poliție aflată foarte aproape de liceul respectiv.

Deși rana a fost considerată superficială, zona în care femeia a fost rănită a fost una vitală și viața i-ar fi putut fi pusă în pericol, au transmis surse medicale.

Tânăra a fost transportată de urgență la Spitalul Universitar din Capitală, unde rana i-a fost suturată, iar apoi a fost lăsată să plece acasă.

Elevul care a atacat-o are 16 ani, este elev în clasa a X-a și este un cetățean româno-turc. Până acum, spun surse din anchetă, băiatul nu a fost considerat un adolescent problemă sau un copil agresiv.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *