Angajații din sănătate ar putea să intre și ei în grevă, după profesori. Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunțat și posibila dată pentru greva generală: 15 iunie, într-o mișcare de protest similară cu cea din educație.
Bărăscu a precizat că sindicatele din sănătate s-au întâlnit miercuri, 24 mai, cu viitorul premier al României, Marcel Ciolacu, pentru a-și negocia revendicările și că vor mai urma astfel de întâlniri și în perioada 5-9 iunie, urmând ca, în funcție de rezultatul discuțiilor, sindicaliștii să declanșeze sau să amâne greva.
„Așteptările sindicatelor din sănătate sunt multiple și mari, pentru că avem înaintate Guvernului de luni de zile, poate chiar un an de zile și mai mult, solicitările pentru problemele delicate din sistem, și anume: legea 153 care n-a fost dusă la capăt de la sfârșitul anului 2022, atunci când toate categoriile ar fi trebuit să primească banii care sunt trecuți acolo în lege. Tot ce însemna pe anexa doi. Au primit numai asistenții medicali și medicii. De altfel, ei au primit de la început.
Pe urmă e acea normă de indemnizație de hrană. La noi e în jur de 9,40 lei de persoană, pe când un tichet normal de hrană se face în iulie 40 lei.
Nu în ultimul rând, dorim să știm în ce stadiu este noua lege a salarizării în PNRR, deoarece cu noi au lucrat o perioadă, după care ne-am oprit. Vrem să ajungem și noi la zi cu salarizarea, pentru că toate sporurile, gărzile, turele de sâmbătă și duminică, continuitatea sunt plătite la salariile din 2018. Cam astea ar fi în mare cerințele noastre”, a afirmat Leonard Bărăscu, pentru PS News.
„Nu renunțăm la o posibilă grevă ca cea din învățământ”
„Ne-am propus data de 15 iunie. Ați văzut că s-au oprit la un moment dat discuțiile pe rotativă. Viitorul premier, dl. Ciolacu, ne-a invitat la dumnealui și am vorbit pe această temă ieri (miercuri – n.r.) destul de mult. Am luat fiecare punct în parte și acum e decizia Consiliului Național. Acesta face ca lucrurile să meargă într-un fel sau altul în continuare în cadrul discuțiilor. Deci din data de 15 iunie. Data poate fi modificată în funcție de discuțiile pe care le avem în continuare și de rezolvări. Ieri, dl. viitor premier, dl. Ciolacu, ne-a transmis că a vorbit și cu ministrul Sănătății, ministrul Muncii, inclusiv cu ministrul Finanțelor, încercând să găsim soluții într-o întâlnire în perioada 5-9 iunie, imediat după această mică vacanță. Dacă se rezolvă o parte din probleme, în funcție de ce zic și colegii noștri, împingem data mai încolo sau rămâne valabilă, dar nu renunțăm la o posibilă grevă ca cea din învățământ”, a mai spus președintele Federației Sanitas.
Miting de protest la Guvern
Angajații din sistemul de sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală în data de 8 iunie urmând ca, la 1 iulie, să fie declanşată greva generală, a anunțat joi Federaţia Solidaritatea Sanitară. Anunțul sindicatelor din sănătate vine la doar o zi după ce profesorii au decis să declanșeze greva generală pe 22 mai.
„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale.
Revendicările sindicaliștilor din sănătate
Reprezentanţii Federaţiei solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate. Totodată, sindicaliştii din sănătate cer raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari şi raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.