PSD se pregătește să preia guvernarea într-un moment extrem de critic
PSD se pregătește să preia guvernarea într-un moment extrem de critic

PSD se pregătește să preia guvernarea într-un moment extrem de critic, caracterizat de tensiuni sociale și provocări semnificative. Profesorii au protestat timp de câteva zile, iar alți angajați, precum medicii și cei din sectorul CFR, amenință cu ieșirea în stradă în perioada următoare. Pe lângă acestea, țara se confruntă cu o inflație ridicată și instabilitate regională în contextul războiului din Ucraina. În lumina acestor evenimente, PSD se confruntă cu o provocare majoră în gestionarea crizei actuale.

După profesori, medicii și angajații CFR amenință cu proteste, iar PSD se confruntă cu provocări economice și geopolitice în timp ce preia guvernarea, se arată într-o analiză PsNews.

Analiză a crizelor anterioare:

Criza din anii 2000:

La începutul anilor 2000, PSD (la vremea respectivă PDSR) a preluat guvernarea într-un context extrem de instabil, la scurt timp după Mineriada din februarie 1999. Această acțiune a reprezentat un moment de instabilitate cronică atât din punct de vedere social, cât și politic. În plus, extremiștii de dreapta, reprezentați de PRM-ul lui Vadim Tudor, câștigau tot mai mult teren în acea perioadă. PSD a avut responsabilitatea de a restabili stabilitatea politică și socială în țară, având în vedere și eforturile de aderare la NATO și Uniunea Europeană. În decurs de patru ani, social-democrații au reușit să stabilizeze țara, iar în 2004 România a devenit membră NATO, urmată de aderarea la UE trei ani mai târziu.

Criza din perioada 2012-2014:

În această perioadă, PSD a făcut parte dintr-o coaliție alături de PNL și s-a confruntat cu urmările crizei economice globale din 2008. Situația socio-politică era dificilă, iar tensiunile dintre partide, în special PSD-PNL și PD, atinseseră noi culmi. Președintele Traian Băsescu era într-un conflict deschis cu liderii PNL (Crin Antonescu) și PSD (Victor Ponta). În acest context, USL a trebuit să implementeze măsuri politice importante în domeniul fiscal-bugetar și să gestioneze problemele din sistemul bancar, alături de creșterea datoriei publice. Totodată, coabitarea între premierul Ponta și președintele Băsescu era extrem de dificilă și a culminat cu suspendarea președintelui, un demers fără precedent în istoria democrației post-decembriste din România.

Criza din 2017:

După alegerile din 2016, PSD a preluat din nou puterea într-o alianță cu ALDE și UDMR. La scurt timp după formarea guvernului condus de Sorin Grindeanu, au izbucnit cele mai mari proteste de stradă din ultimii 30 de ani. Acestea au fost declanșate de adoptarea ordonanței de urgență (OUG 13) privind modificarea legislației penale. Protestele au adunat un număr impresionant de participanți și au continuat să se desfășoare timp de mai multe săptămâni. Presiunea exercitată de protestatari și de societatea civilă a dus în cele din urmă la retragerea OUG 13 și la demisia premierului Grindeanu. Guvernarea PSD a continuat, însă, până în 2019, când al treilea guvern PSD, condus de Viorica Dăncilă, a fost demis prin moțiune de cenzură.

Concluzie:

Pe parcursul ultimilor 25 de ani, PSD a trebuit să gestioneze trei momente de criză majoră în timpul exercitării puterii guvernamentale. Cu toate acestea, preluarea guvernării în contextul actual reprezintă o provocare fără precedent. Cu presiunile venite din partea diferitelor categorii sociale, precum și cu provocări economice și geopolitice, PSD trebuie să găsească soluții eficiente pentru a gestiona criza și a restabili stabilitatea în țară.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *