Înalta Curte de Casație și Justiție atacă la Curtea Constituțională a României legea care prevede sancțiuni sporite pentru persoanele condamnate care fug din țară pentru a evita executarea pedepsei. Instanța supremă susține că legea este neconstituțională în ansamblu și încalcă dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertate.
În urma deciziei luate cu participarea a 88 de judecători, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât să atace la Curtea Constituțională a României legea adoptată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie. Legea propunea majorarea pedepselor pentru condamnații care nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a-și ispăși pedeapsa.
Potrivit comunicatului ICCJ, instanța consideră că această lege încalcă principiul legalității, dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate individuală și neretroactivitatea legii, transmite Hotnews.
Legea, adoptată în calitate de for decizional de Camera Deputaților, prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a-și începe executarea pedepsei, vor primi o pedeapsă suplimentară între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată evadării.
Legea care prevede pedepse suplimentare pentru condamnații fugari
Astfel proiectul de lege prevede că evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Se consideră evadare:
a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate;
b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere;
c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii.
Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ.